Коли і як правильно викопувати часник, щоб добре зберігався

Якщо ви правильно визначите терміни і своєчасно викопаєте часник, він буде добре зберігатися до наступного року.

У порівнянні з іншими культурами, де зрілість можна легко визначити за зовнішніми ознаками (як у помідорів або картоплі), часник потребує більш уважного підходу. Перш ніж вирішити, коли викопувати часник, потрібно врахувати кілька важливих факторів.

Ознаки стиглості часнику

Часник потрібно збирати лише після того, як головки повністю дозріли. Ось що потрібно враховувати для того, щоб ваш часник був смачним і добре зберігався:

  • Головки повинні набрати типову масу та розмір для конкретного сорту.

  • Повинно завершитись накопичення поживних речовин.

  • Часник повинен досягти оптимального співвідношення сухих речовин та води.

  • Зовнішні покриви повинні бути сформованими та без пошкоджень.

Якщо всі ці умови виконані, часник буде мати чудові смакові якості, високу поживну цінність, а також здатність до тривалого зберігання.

Звісно, зовнішній вигляд головки можна оцінити візуально, але ось визначити внутрішні показники не так просто. Як же дізнатися, чи завершилось накопичення поживних речовин? Чи правильно визначено баланс води в головках? Чи завершені ростові процеси чи ще тривають?

Може статися, що ви зберете часник надто рано або, навпаки, занадто пізно, коли головки вже почнуть гнити. Тут важливо не помилитись, тому орієнтуйтесь на додаткові ознаки, що допоможуть вам у визначенні часу збору.

Ознаки стиглості часнику

Збір часнику найкраще проводити, коли головки досягли свого максимуму, як за зовнішнім виглядом, так і за якістю внутрішніх показників. Ось кілька важливих ознак:

  • Темні, тонкі та жорсткі корені.

  • Щільне і дерев’яне денце.

  • Сухі та тонкі зовнішні покриви, місцями вони можуть уже лущитися.

  • Добре виражені борозенки між зубчиками.

  • Зубчики не водянисті, не «слизькі», легко відокремлюються від оболонки.

Готовність часнику можна також визначити без викопування кількох контрольних головок. Коли нижні листки починають жовтіти, а ріст рослини припиняється, це свідчить про те, що часник завершив або ось-ось завершить свою вегетацію, і головки більше не будуть рости.

Існує ще один спосіб оцінки зрілості головок. Для цього на кількох окремих рослинах залишають стрілки. Як тільки починає зріти насіння (відкриваються коробочки), це означає, що часник готовий до збору.

часник

Коли викопувати часник

Точні терміни збору часнику залежать від багатьох факторів, і не існує єдиного стандарту, який підходить для всіх. Серед них важливі:

  • Сорт часнику.

  • Кліматичні умови в даному сезоні.

  • Тип ґрунту та освітлення.

  • Догляд за рослинами (полив, розпушування тощо).

Суттєво впливає на швидкість дозрівання часнику також добриво і баланс елементів у ґрунті.

Озимий часник збирають раніше, ніж яровий, бо він починає рости ще з осені. Зимовий часник починають збирати з середини липня і до середини серпня. Яровий часник дозріває пізніше — з кінця серпня до кінця вересня.

Не забувайте, що часник часто дозріває нерівномірно. Тому на великих грядках не намагайтеся збирати весь урожай одночасно. Збирайте головки у міру дозрівання, щоб отримати найкращий урожай.

Радимо також прочитати: Його боїться 150 захворювань! Чому варто їсти часник і як це правильно робити

Як правильно викопувати часник

На м’яких і пухких ґрунтах часник можна просто виривати, витягуючи його за стебло, оскільки його коренева система розташована на поверхні і легко виймається з ґрунту. Але якщо коріння тримається міцно, скористайтеся вилами або лопатою.

Не докладайте надмірних зусиль, щоб не пошкодити головки. При занадто сильному натисканні часник може порватися, і його зубчики будуть відкриті, що знизить його лежкість.

Після викопування головки потрібно оглянути й відсортувати всі пошкоджені, загнилі або недозрілі головки.

Після викопування часник потрібно підсушити. Розкладіть його на грядці або на плівці і дайте йому підсохнути протягом дня. Ідеальні умови — суха погода, адже волога сприяє розвитку гнилі. У разі дощу перенесіть часник під навіс для подальшого підсушування.

Загальна схема підготовки часнику до зберігання така:

  1. Головки кілька днів витримують у сухих і провітрюваних приміщеннях до того часу, поки не можна буде акуратно зчистити з них залишки землі або вона сама не облетить.

  2. 1-2 тижні досушують у зв’язках або розсипом (в один шар) на стелажах, підложках на підлозі, поки повністю не висохнуть корені та листя.

  3. Після завершення сушки проводять обрізку стебла на висоті 3-5 см, а корені — на 3-5 мм (не під денце).

  4. Добре висушений часник можна одразу забрати на зберігання або поки що залишити в ящиках чи на стелажах у темних і сухих місцях. В такому вигляді він спокійно зберігатиметься до пізньої осені.

  5. Не сушіть часник на сонці, оскільки це може призвести до того, що він буде пересихати зовні, але залишиться вологим всередині.

Оскільки основна небезпека для зібраних головок — це вологість, зберігати часник після збору і взимку краще в тарі, яка забезпечить хороший газообмін і видалення зайвої вологи. Обрізані головки можна помістити розсипом у ящики та контейнери з перфорованими стінками, в мішках з нещільної тканини або сітках. Часто його зберігають і підвішеним у косах з переплетених листків.

Що робити, якщо часник перезрів?

Основна ознака перезрілих головок часнику — тріщини і розпадання на окремі зубчики. На жаль, такий часник довго не зберігається, оскільки досить швидко висихає, хоча може і не псуватися. Його слід використовувати першим.

Основні помилки при зборі часнику

  • Надто рано або запізно викопувати часник. Це сильно знижує термін зберігання. Саме тому не варто збирати весь часник одразу, оскільки готовність у різних головок може відрізнятися.
  • Не поспішайте якомога швидше висушити головки і закласти їх на зберігання. Більшість пошкоджень головок відбувається під час збору, коли їх виривають з корінням або оббивають землю лопатою.
  • Пом’яті й тріснуті головки — це не годяться для тривалого зберігання, якщо вони не згниють, то швидко висохнуть.

Радимо також прочитати: Чому гниє часник при зберіганні і що робити, щоб долежав до весни

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook