Коли чекаю гостей, то печу пляцок “Святковий” – усім смакує!

Навіть якщо ви ніколи не готували пляцків, то варто спробувати! Їх традиційно печуть на свята на Західній Україні. Ось один чудовий рецепт від господині!

Пляцок “Святковий”

Форма 25Х35 см. Пісочне тісто: 250 г масла/маргарину, 10 г розпушувача, 600 г борошна – перетерти в крихту. Додати 1 скл. цукру і 6 жовтків, збиті в пишну піну, і 100 мл сметани. Замісити туге тісто і поділити на 6 частин, покласти в холодильник.
Начинка для вишневих коржів: 3 білки і 0,5 скл. цукру збити до стійких піків, додати 1 ст. ложку крохмалю, 1 ст. ложку борошна, 1 ч. ложку розпушувача, 0,5 л вишень (у своєму соку), 1 п. вишневого желе. Розділити навпіл, на 2 коржі.
Форму застелити пергаментом. Розкотити 1 частину тіста, викласти на пергамент. Викласти вишні (віджаті від соку), посипати зверху по вишнях желе, тоді викласти білкову масу. Зверху покрити розкоченою 2 частиною тіста. Проколоти вилкою.
Випікати при температурі 180 °С 30 хв, орієнтуючись на свою духовку. Таких треба спекти однакових 2 коржі.
Начинка для яблучного коржа: 3 білки і 0,5 скл. цукру збити до стійких піків, додати 1 ст. ложку крохмалю, 1 ст. ложку борошна, 1 ч. ложку розпушувача, 3-4 яблука, 1 п. желе (можна зеленого, у мене персикове).
Розкотити 1 частину тіста, викласти яблука (нарізані слайсами), зверху посипати желе, тоді викласти білкову масу, накрити розкоченою 2 частиною тіста. Проколоти вилкою. Випікати так само.
Заварний крем: 0,5 л молока, 2-3 ст. ложки цукру, 1 п. сметанкового пудингу. Зварити заварний крем з пудингом, згідно з інструкцією, остудити до кімнатної температури (накривши плівкою). Важливо! Масло і заварна маса мають бути однакової температури. 300-350 г масла збити, по ложці додавати заварну масу і збивати. Додати до крему: 1 п. сухої заготовки для морозива сметанкового (Lodu), цукрову пудру за смаком (~2-3 ст. ложки), 50 мл теплого молока, не перестаючи збивати.
Формувати пляцок так: корж з вишнями + крем + корж з яблуками + крем + корж з вишнями. Можна на деякий час поставити на торт невеликий вантаж. Потім покрити кремом боки. Прикрасити за бажанням. Я вирівнювала ганашем і посипала кольоровими шоколадними крихтами і кокосовою стружкою.
Рецепт і фото Іванни Луць

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook