Невідповідна термічна обробка продуктів при приготуванні їжі може сприяти тому, що в організм дітей і дорослих проникають канцерогени.За даними фахівців з Національного інституту харчування, джерелом небезпечних з’єднань можуть бути добре знайомі всім звичайні продукти. Перш за все, це продукти, багаті вуглеводами, повідомляє портал lesnews.ru.
При неправильному смаженні або варінні в них утворюється акриламід – речовина, здатна провокувати розвиток раку. З цієї причини учені радять не готувати насичені вуглеводами продукти при температурі понад 175 градусів. При більш високій термічній обробці 36% небезпечного з’єднання проникає в організм дорослої людини з картоплі, 30% – з кавою, 13% – з хліба. У дітей ці показники ще більш високе: 43% – з картоплі, 20% – з чіпсів і шоколаду, 16% – з хліба.
Крім того, на думку фахівців для дітей можуть бути досить небезпечні рисові хлібці і рисова каша. Так як ці страви готуються при високій температурі, в них може міститися неорганічний миш’як. Таким чином, любителі страв з рису, що вживають їх тривалий час, ризикують розвитком у себе онкології. Також в звичних продуктах рису, картоплі або хліба, приготованих при температурі вище 120 градусів, можуть міститися такі небезпечні сполуки як свинець, кадмій, поліхлоровані біфеніли і діоксин, вважають датські фахівці. Їх постійне вживання в їжу може провокувати рак.