Ікона Богородиці “Троєручиця”: історія та особлива молитва

Ікона "Троєручиця" особлива тим, що в її нижній частині зображена третя рука. Таємниця назви полягає в її історії. Перед цією іконою моляться для захисту від ворогів, при загрозі для дому. Її просять вилікувати хвороби рук, ніг та очей, позбавити важких думок і туги. 

Ікона “Троєручиця” особлива тим, що в її нижній частині зображена третя рука. Цей образ дуже шанований і вважається чудотворним. У молитві до Богородиці перед іконою “Троєручиця” є такі слова: “Ти бачиш, Всемилостива, немочі, озлоблення і нашу потребу у Твоїй допомозі і заступництві, бо ми з усіх сторін ворогами оточені і не маємо нікого, хто допомагав би і захищав би, якщо тільки Ти змилосердишся до нас, Владичице”. Тому ця ікона, яку вважають чудотворною, і молитва перед нею зараз є особливою для нашого народу.

Історія походження ікони “Троєручиця”

Таємниця ікони “Троєручі” і походження її дивної назви полягає в історії її виникнення. Преподобний Іоан Дамаскін викривав єретиків і тим викликав гнів візантійського імператора Льва III Ісавра. Щоб зганьбити ім’я святого імператор наказав виготовити фальшивого листа, в якому преподобний Іоан нібито запропонував йому напасти на Дамаск, обіцяв в цьому свою допомогу. Прочитавши листа, халіф наказав відрубати Іоану кисть правої руки і повісити її на площі для всенародного огляду.

Ввечері Іоан випросив, щоб віддали йому відтяту руку. Він впав на коліна перед іконою Божої Матері, довго зі сльозами просив у Неї зцілення руки. Після цього він знепритомнів, а коли отямився побачив, що кисть приросла і рука стала здоровою.

Переповнений почуттям глибокої вдячності До Богородиці за це дивовижне зцілення, Іоан створив хвалебну пісню Матері Божій «Тобою радується, Благодатна, всяке творіння»і приклав до нижньої частини ікони руку, виготовлену зі срібла. Так вона отримала назву «Троєручиця».

Натхненний таким чудесним зціленням, преподобний Іоанн роздав свій багатий маєток бідним, а сам пішов простим послушником у Лавру, яка знаходилася біля Єрусалиму, і взяв із собою туди чудотворну ікону Богородиці. Тут «Троєручиця» перебувала майже 500 років.

 

Про що просять у “Троєручиці”

Подивившись на образ можна побачити, що центральна частина зображення відведена під Дитятка Ісуса. Він сидить на руках у Божої Матері. Якщо придивитися, то можна зрозуміти, що він благословляє своєю рукою всіх, хто знаходиться перед іконою. А сама Богородиця вказує на свого Немовля, як на шлях до Спасіння.

Ікона “Троєручиця” належить до типового зображення Одигітрії з урахуванням того, що вона пройшла через складний період християнської віри. Це ще раз доводить, що ікона НЕ талісман або оберіг, а вікно в світ з яким можна спілкуватися і який дасть по нашій вірі. А рука преподобного Іоанна — це свідчення того, що від Богородиці приходить благодать і спасіння. Потрібно тільки віддати себе служінню Богу.

Перед іконою Божої Матері «Троєручиця» моляться для захисту від ворогів, при загрозі для дому, під час душевного неспокою, з проханням про зцілення від хвороб для себе і близьких. Її просять вилікувати хвороби рук, ніг та очей, позбавити важких думок і туги. Крім того, дана ікона оберігає тих, хто займається будь-яким ремеслом.

Святкування ікони Божої Матері «Троєручиця» здійснюється двічі на рік – 11 та 25 липня.

 

ікон Богородиці Троєручиця

Молитва до Пресвятої Богородиці перед її чудотворною іконою «Троєручиця»

О, Пресвята Преблагословенна Діво Богородице Маріє! Припадаємо і поклоняємося Тобі перед святою чудотворною Троєручною іконою Твоєю, згадуючи преславне чудо Твоє через зцілення відсіченої правиці преподобного Іоана Дамаскина від ікони цієї; заради цього знамення, яке і донині є видимим на ній в образі третьої руки, до зображення Твого прикладеної. Молимося Тобі і просимо Тебе, Всеблагу і Всещедру роду нашого Заступницю, почуй нас, і як блаженного Іоанна, який у скорботі і хворобі до Тебе взивав, почула Ти, так і нас не відкинь, скорботних і хворих від ран різних пристрастей, що до Тебе від щирої і смиренної душі старанно вдаємося. Ти бачиш, Всемилостива, немочі, озлоблення і нашу потребу у Твоїй допомозі і заступництві, бо ми з усіх сторін ворогами оточені і не маємо нікого, хто допомагав би і захищав би, якщо тільки Ти змилосердишся до нас, Владичице.

Щиро молимося Тобі: почуй наш скорботний голос і допоможи нам святоотцівську православну віру до кінця наших днів непорочно зберігати, всі заповіді Господні постійно виконувати, щире покаяння за гріхи наші завжди Богові приносити і сподобитися мирної християнської кончини життя нашого і доброї відповіді на Страшному суді Сина Твого і Бога нашого. Його ж ублагай за нас материнською Твоєю молитвою, нехай не засудить нас за беззаконня наші, але нехай помилує нас із великої і невимовної Своєї милості, о Всеблага! Почуй нас і не позбавляй нас Твоєї державної допомоги, щоб Тобою живих одержавши спасіння, ми оспівували і прославляли на землі народженого від Тебе Спасителя нашого Господа Ісуса Христа, Йому ж належить слава і держава, честь і поклоніння разом із Отцем і Святим Духом нині, і повсякчас, і навіки-віків. Амінь.

Прочитайте також:

 

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook