Ідеальний пляцок (з маком, вишнями та горіхами)
Тісто: 1 скл. цукру, 250 г маргарину, 6 жовтків, 3 ст. ложки сметани, 3 скл. борошна, 2 ч. ложки розпушувача.
Макова маса: 1–5 скл. маку, 1 ст. ложка масла, 0,5 скл. цукру, 1 яйце, 3 ст. ложки борошна, 1 ч. ложка розпушувача.
Для другого коржа: 1,5 скл. вишень (можна заморожених), 0,5–1 скл. горіхів, 6 білків, 1 скл. цукру.
Заварний крем: 500 мл молока, 0,5–1 скл. цукру, по 2 ст. ложки (можна з невеликим чубком) крохмалю і борошна, 1 яйце, 200–300 г масла, ванілін.
Форма приблизно 25Х35 см.
- Замісити м’яке тісто, розділити на 3 частини, в одну можна додати 3 ст. ложки какао і покласти її в холодильник.
- Корж з маком: одну частину білого тіста розпластати на деку, на неї викласти макову масу (з’єднати з пропареним меленим маком всі складники), поверх натерти або порізати дрібнити смужками тісто з какао. Випекти.
- Корж з вишнями: розпластати біле тісто на деку, викласти вишні (розморожені або свіжі (їх перемішати з цукром), відцідити сік) і горіхи, а зверху піну з 6 білків і 1 скл. цукру. Випекти.
- Крем: крохмаль, борошно, яйце добре перемішати, розчинити в 1/3 порції холодного молока. Решту молока з цукром підігріти, щоб цукор розчинився, відтак влити в нього приготовлену борошняну суміш. Безперервно помішуючи, підігрівати на невеликому вогні, поки загусне (але не доводити до кипіння!). Можна готувати на водяній бані. Знявши з вогню, остудити за кімнатної температури.
Масло і цукор збити до білого кольору і поступово, по 1 ст. ложці, ввести холодну заварну масу. Додати ванільний цукор. Можна влити 2 ст. ложки коньяку або лікеру, додати дрібно потерту лимонну або апельсинову цедру, горіхи тощо. - Скласти пляцок: корж з маком, крем, корж з вишнями. Боки обмазати кремом, а зверху буде красиві бізе. Витримати добу у холодильнику.