Грушеве варення з апельсином і корицею
- Твердуваті груші (приблизно 3 кг), 2 кг цукру, 2 ч. ложки кориці (можна давати більше, зробіть, скуштуйте, відрегулюйте кількість на свій смак), 1 апельсин, 100 мл домашнього яблучного оцту.
З груш зрізати хвостики і “дупки”, розрізати поздовж навпіл і кожну половинку порізати пластинками завтовшки 2-3 мм. Груші засипати цукром, додати корицю, цедру апельсина (обтесати терткою зовнішній оранжевий шар шкірки, не зачіпаючи білу частину), м’якоть апельсина кубиками, домашній яблучний оцет (він не такий кислий, як магазинний, і ароматний, але якщо не маєте – можна не давати) перемішати, залишити на ніч.
Зранку сік, що утворився, злити в каструлю, довести до кипіння, залити груші. Так повторювати кожного ранку і кожного вечора протягом 4 днів. Це трохи довго, зате шматочки груші залишаються ціленькими, нерозвареними, нагадують у варенні цукати. Сироп, якщо бачите, що він рідкий, можна трохи уварити: прокип’ятити 5-10 хв, щоб трохи випарувалася рідина, а потім заливати груші.
Останній раз проварити груші в сиропі мінімум 10 хв після закипання, помішуючи дерев’яною лопаткою або ложкою. Можна варити стільки, скільки потрібно, до досягнення потрібної консистенції сиропу. Можна варити менше – сироп буде рідший і світліший, або довше – буде темніший, але густіший. Розлити у сухі стерильні банки, закрутити стерильними кришками, перевернути, вкутати.
Рецепт і фото Інни Семенюк
Спробуйте також приготувати:
- Що приготувати з груш на зиму: варення, джем, пюре, пастила, компот, сік, згущенка
- Розкішний пиріг з грушами і горіховим кремом