Галицький сирник на маковій основі
Основа: 1 скл. борошна, 100 г маргарину, 1 жовток, 2/3 скл. цукру, 2–3 ст. ложки маку, 0,3 ч. ложки розпушувача. Сирна маса: 0,5–0,7 кг домашнього сиру, 120 г масла, 5 жовтків, 1 скл. цукру, 2 білки, цедра апельсина та лимонва, 1 ст. ложка манної крупи, 0,5 скл. родзинок, ванілін. Глазур: 2 ст. ложки какао, 2 ст. ложки цукру, 2 ст. ложки молока, 2 ст. ложки масла. Рецепт розраховано на форму розміром 15х25 см з висотою бортика 5-6 см.
Основа. Борошно пересіяти з розпушувачем на дошку гіркою, додати маргарин і сікти великим ножем. Коли утвориться однорідна крихта додати мак (або макову масу у тих же пропорціях) і продовжити сікти. Додати перетертий з цукром жовток і далі сікти, поки маса не стане однорідно-липкою. Деко застелити пергаментом для випікання, змастити маслом та посипати меленими сухарями. Викласти макову масу, розрівняти мокрими руками. Випікати при 160 градусах протягом 8-10 хв. Дістати з духовки, викласти поверх сирну масу.
Для сирної маси домашній сир перетерти блендером до однорідної маси, додаючи масло і трохи цукру та окремо збиті з цукром жовтки. Додати ванілін, цедру, манку. Додати окремо збиті в тугу піну білки, вимішати обережно ложкою. Родзинки обсипати невеликою кількістю борошна і додати до сирної маси. Готову сирну масу викласти на макову та випікати при 160 градусах протягом 45-50 хв. Сирник дещо підросте, але коли буде вистигати — впаде, поверхня стане рівною.
Для глазурі з’єднати всі інгредієнти та варити на малому вогні поки суміш не стане однорідною. Полити глазуркою остиглий сирник і поставити на ніч в холодильник. При подачі декорувати свіжою м’ятою та цукровою пудрою.
Рецептом подідилася Лілія Денисовська