Кетчуп зі спеціями “До шашлику”
5 кг помідорів, 2 цибулини, 3 ст. ложки солі, 1 скл. оцту (краще натурального яблучного або винного), 500 г цукру, 5 ст. ложок крохмалю, 1 п. приправи до шашлику.
Помідори змолоти блендером, додати мелену цибулю, варити 1,5 години. Відібрати 2 скл. вареного соусу, охолодити. У решту киплячої маси додати оцет, цукор, сіль. Варити ще 30 хв. До прохололого соусу (2 скл., які заздалегідь відібрали) додати 5 ст. ложок крохмалю, ретельно перемішати, щоб не було грудочок і поступово ввести в киплячий соус, ретельно помішуючи. Додати 1 п. приправи до шашлику, проварити ще 10 хв, розкласти у стерильні банки, закрутити.
Можна також готувати без крохмалю. Тоді треба уварити соус до потрібної густини протягом 1–4 годин, а насамкінець додати приправу, проварити ще 10 хв і закрутити.