Мене мало цікавив склад на етикетці, тим паче, що нічого в ньому особливо не розумів, крім того, що є там соєве м’ясо чи ні.
Поспілкувався з одним хорошим знайомим, який працює на заводі з виробництва м’ясної продукції. Зайвий раз він мені нагадав жарт про те, що тим, хто любить ковбасу, краще не бачити, як вона готуються і створюються.
– Ну, невже ковбасу взагалі краще не купувати?
– Зовсім ні, навпаки, всі ковбаси готуються з якісної сировини. В цілому все нормально. Ми ж самі беремо ці ковбаси, цей фарш, пельмені додому. Але особливо гидливі колеги не беруть продукцію з вмістом м’яса механічної обвалки.
– Часто бачив цю фразу на етикетках, але думав, що це звичайне м’ясо, яке якимось механічним чином в чомусь обваляли, наприклад в спеціях. А що це?
– Це залишки, після відділення м’яса – кістки, жили, хрящі, дзьоби і т.д. Там, звичайно, трапляється м’ясо, яке залишається на кістках, але зовсім в малих кількостях. Якщо на першому місці в складі продукту є м’ясо механічної обвалки, а потім все інше, то значить «все інше» додали в невеликій кількості до основного інгредієнта.
Після цього, я став звертати увагу на етикетки м’ясних продуктів і на цінники. Дійсно, продукція, де в складі на першому місці вказано м’ясо птиці механічної обвалки завжди значно дешевше. Для мене це було відкриттям.