В українській традиційні кухні є два види вареників: із бездріжджового тіста, які варять у воді, і дріжджові, які готують на парі. Зазвичай дріжджові вареники роблять з ягодами, вишнею або полуницею, або солоні, наприклад, з капустою. Вони пухкі, ніжні, дуже смачні!
Дріжджові вареники на парі
- Тісто: 400 г +50 г борошна, 250 мл молока, 15 г дріжджів, 1 ст. ложка цукру, дрібка солі. Всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури.
- Начинка: 400 г вишень (можна використовувати будь-які ягоди), 3 ст. ложки цукру, 2 ст. ложки без чубка крохмалю.
- Присипка: 150 г цукру або мед.
Приготувати опару: в миску вилити половину молока(125 мл), воно повинно бути нагріте до теплого стану. До молока додати дріжджі та 1 ст. ложку цукру. Перемішати, щоб розчинились дріжджі. Далі додати 2 ст. ложки борошна із загальної маси. Перемішати до однорідності, накрити і поставити в тепле місце на 15 хвилин.
Коли опара підійде, в мисці з’єднати молоко, що залишилось, опару, сіль, додати борошно невеликими частинами, замісити м’яке тісто. Після замісу, класти у миску, накрити і поставити в тепле місце на 30 хвилин.
Приготувати начинку: вишню почистити від кісточок, додати до них цукор та крохмаль. Перемішати.
Після того, як тісто підійде, розділити його на дві частини, з кожного шматочка розкотити коло, не тонко, формою круглою витиснути кружечки. Покласти начинку і гарно защипати краї.
У каструлю налити воду, довести до кипіння, покласти зверху сітку для варіння парі або обмотати каструлю марлею. Змастити дно сітки олією, щоб вареники не прилипали до дна. Викласти вареники на відстані один від одного. Накрити кришкою і варити на середньому вогні 5 хвилин. Далі дістати на пласку тарілку (вареники потрібно розкладати по одному, щоб не зліпились), зверху притрусити цукром або можна полити медом.
Рецепт і фото Марини Хвиль. Відео приготування дріжджових вареників на парі можна подивитися тут:
Радимо також інші перевірені рецепти вареників з ягодами:
- Найкраще тісто для вареників з ягодами (полуницею, вишнями, чорницями та іншими). Легко розкочується, а вареники не рвуться!
- Заварне тісто для вареників: класичне і зелене (зі шпинатом)
Post Views: 70