Кухня Рецепти

Чотири рецепти тортів, схожих на “Київський”

Якщо ви любите “Київський”, то і ці торти вам обов’язково сподобаються! Це не класичні рецепти, але цікавіші і навіть смачніші!

10.06.2021 13:00

Як змінювався “Київський” торт

“Київський торт” з’явився на світ 1956 року. Він був солодким символом радянського достатку і нині залишається найпопулярнішим гостинцем, який везуть із Києва. Судіть самі: в 1-кілограмовому торті було не 600 г крему і два коржі з безе з горіхами.  А зверху шар шоколадного крему із символічними візерунками – квітами-свічками каштану.

У відповідності до офіційного рецепта у складі торта повинні бути горіхи кеш’ю, які надають десерту особливого смаку. Це був досить дивний хід, не характерний для радянської кулінарії, адже привізні горіхи – інгредієнт не з дешевих.

Однак пояснення цьому просте. У середині 1950-х років Радянський Союз активно дружив і співпрацював з Індією, профінансував будівництво 8 великих комбінатів і загалом надав допомогу у розмірі близько 700 млн доларів. За це у Радянський Союз поступав індійський чай, тканини і горіхи кеш’ю. З часом поставки цих горіхів скоротилися, і в рецептурі “київського” торта їх замінили на фундук і навіть на арахіс.

За початковим рецептом використовують заварний яєчно-масляний крем “Шарлот”. Але він мав малий термін придатності, тому його замінили на вершково-масляний, а наприкінці 80-х у крем почали додавати дешеві замінники масла.

Як приготувати торт “Київський”

Класичний “Київський” торт можна приготувати і в домашніх умовах. Ось рецепт.

Коржі: 150 г смаженого фундуку або арахісу, 1 скл. цукру, 1 п. ванільного цукру, 45 г борошна, 4 білки кімнатної температури.  Крем: 4 жовтки, 200 г цукру, 1 п. ванільного цукру, 0,5 скл. молока, 200 г масла, 1-2 ч. ложки коньяку, 1 ст. ложка какао, горіхи для посипання. 

1. Духовку нагріти до 160 ° С.

2. Для тіста: горіхи подрібнити до стану великої крихти. Змішати з 0,75 скл. цукру, ванільним цукром і борошном.

3. Білки збити в міцну піну, потім додати цукор, що залишився, і збивати 10-15 хвилин до повного розчинення цукру.

4. Всипати горіхово-борошняну суміш і, акуратно перемішуючи лопаткою знизу-вгору, замісити тісто. Випікати 2 бісквіти в роз’ємній формі діаметром 21-22 см, дно якої застелене пергаментом, 1-1,5 години. Можна відкрити духовку для надійності.

5. Для крему: змішати жовтки з цукром, ванільним цукром і молоком, поставити на дуже слабкий вогонь. Постійно помішуючи, варити 5-7 хвилин до легкого загустіння. Зняти з вогню і остудити.

Збити вершкове масло 1-2 хвилини і, не вимикаючи міксер, тонкою цівкою вливати остигнулуа жовткову масу. Збити до пишності. Наприкінці додати коньяк. Половину крему змішати з какао-порошком.

6. Коржі промазати світлим кремом, верх і боки – шоколадним. Боки обсипати дрібно подрібненими горіхами. Додатково можна прикрасити торт різнокольоровими квітами та пелюстками, але це необов’язково. Поставити торт в холодильник, бажано на ніч.

Якщо любите “Київський”, але хочете щось новеньке…

Але окрім класичного, можна приготувати не менш смачні торти-варіації, схожі на “Київський” – також з безе та горіхами і смачнющим кремом. До вашої уваги чотири перевірені рецепти!