Яким має бути справжній “Київський” торт?
“Київський торт” з’явився на світ 1956 року. Він був солодким символом радянського достатку і нині залишається найпопулярнішим гостинцем, який везуть із Києва. У кілограмовому торті було 600 г крему і два коржі з безе з горіхами. А зверху шар шоколадного крему із символічними візерунками – квітами-свічками каштана.
Відповідно до офіційного рецепта у складі торта повинні бути горіхи кеш’ю, які надають десерту особливого смаку. Це був досить дивний хід, не характерний для радянської кулінарії, адже привізні горіхи – інгредієнт не з дешевих.
Однак пояснення цьому просте. У середині 1950-х років Радянський Союз активно дружив і співпрацював з Індією, профінансував будівництво 8 великих комбінатів і загалом надав допомогу у розмірі близько 700 млн доларів. За це у Радянський Союз поступав індійський чай, тканини і горіхи кеш’ю. З часом поставки цих горіхів скоротилися, і в рецептурі “київського” торта їх замінили на фундук і навіть на арахіс.
За початковим рецептом використовують заварний яєчно-масляний крем “Шарлот”. Але він мав малий термін придатності, тому його замінили на вершково-масляний, а наприкінці 80-х у крем почали додавати дешеві замінники масла.
Як приготувати справжній “Київський” торт
Класичний “Київський” торт можна приготувати і в домашніх умовах. Ось рецепт.
- Коржі: 150 г смаженого фундуку або арахісу, 1 скл. цукру, 1 п. ванільного цукру, 45 г борошна, 4 білки кімнатної температури.
- Крем: 4 жовтки, 200 г цукру, 1 п. ванільного цукру, 0,5 скл. молока, 200 г масла, 1-2 ч. ложки коньяку, 1 ст. ложка какао, горіхи для посипання.
Духовку нагріти до 160 ° С. Для тіста: горіхи подрібнити до стану великої крихти. Змішати з 0,75 скл. цукру, ванільним цукром і борошном. Білки збити в міцну піну, потім додати цукор, що залишився, і збивати 10-15 хвилин до повного розчинення цукру. Всипати горіхово-борошняну суміш і, акуратно перемішуючи лопаткою знизу-вгору, замісити тісто.
Випікати 2 безе в роз’ємній формі діаметром 21-22 см, дно якої застелене пергаментом, 1-1,5 години. Можна відкрити духовку для надійності.
Для крему: змішати жовтки з цукром, ванільним цукром і молоком, поставити на дуже слабкий вогонь. Постійно помішуючи, варити 5-7 хвилин до легкого загустіння. Зняти з вогню і остудити.
Збити вершкове масло 1-2 хвилини і, не вимикаючи міксер, тонкою цівкою вливати остиглу жовткову масу. Збити до пишності. Наприкінці додати коньяк. Половину крему змішати з какао.
Коржі промазати світлим кремом, верх і боки – шоколадним. Боки обсипати дрібно подрібненими горіхами. Додатково можна прикрасити торт різнокольоровими квітами та пелюстками, але це необов’язково. Поставити торт в холодильник, бажано на ніч.
Якщо любите “Київський” торт, але хочете щось новеньке…
Але окрім класичного, можна приготувати не менш смачні торти-варіації, схожі на “Київський” – також з безе та горіхами і смачнющим кремом. До вашої уваги чотири перевірені рецепти!
- Київський торт. Завдяки секретному інгредієнту безе нізащо не пристане до дека і не кришитиметься після випікання.
- Торт, як “Київський”, тільки ще смачніший! Якщо ви любите торти з безе та горіхами, цей вам точно сподобається! Він із простих продуктів, але дуже смачний. Збережіть рецепт, потім подякуєте!
- Пляцок “Київський”. Реально суперовий! Торт зі смаженим арахісом, хрустким безе на вафельних листах та пухким бісквітом. І вся ця смакота перемащена кремом зі згущеного молока. Відразу ж кажу, що це не є традиційний “Київський торт”, а чудовий варіант домашньої випічки для любителів солодких пляцків.
- Торт “Київський” з бісквітом Любите “Київський” торт? А ніжний бісквітний? Пропонуємо їх поєднати і приготувати ніжний торт із хрумким прошарком безе з горіхами. Це дуже смачно!