Чорний, молочний чи білий?
Максимально чорний – 76-80-99%, оскільки саме в цих відсотках сконцентровані корисні властивості шоколаду. В першу чергу, це антиоксиданти із класу флавоноїдів, які мають протизапальні, антиалергічні, противірусні та антиканцерогенні властивості, причому значно ширші, ніж у таких антиоксидантів, як вітаміни С і Е, селен та цинк.
Флавоноїдам властива бактерицидна, спазмолітична, капілярозміцнююча та гіпотензивна дія (сприяють зниженню кров’яного тиску). Шоколад має багатий мінеральний склад: калій, кальцій, залізо, що позитивно впливають на роботу серця, сприяють виведенню зайвої рідини з організму, зміцненню кісток та насиченню крові киснем.
Крім того, у гіркому шоколаді відносно небагато цукру та жирів, що зменшує його калорійність. Чим менший відсоток какао, тим більше жиру, цукру та вища калорійність, тим більша загроза для талії.
Скільки?
1-2 квадратики. Якщо мова йде про гіркий, то навіть 1-2 квадратиків буде достатньо для поповнення антиоксидантної норми. Пам’ятаймо правило Гіпократа: “Їжа повинна бути нашими ліками”, яке є актуальним завжди.
Коли?
“Нема шоколаду – нема сніданку!” – писав Чарльз Діккенз у “Посмертних записках Піквікського клубу”. І цьому є наукове пояснення: вранці або в першій половині дня (до 14 години) швидкість метаболізму максимальна і всі “шоколадні” калорії будуть використані протягом дня.
Факти
Шоколад знижує ризик серцевого нападу
Вживання лише декількох квадратиків чорного шоколаду в день може знизити ризик смерті від інсульту або інфаркту майже на 50% (дослідження Університету Джона Хопкінса).
Флавоноїди, подібно аспірину, мають дезагрегантні властивості, тобто не дають змоги тромбоцитам “склеїтися” між собою та утворити у судинах тромб. Тому кардіологи рекомендують чорний шоколад людям із підвищеною в’язкістю крові.
Зменшує рівень “поганого” холестерину
Какао та чорний шоколад знижують артеріальний тиск, зменшують рівень “поганого холестерину” у крові і мають протизапальну дію (дослідження Університету Школи охорони громадського здоров’я Гарвардського університету).
Нормалізує кров’яний тиск і підвищує чутливість тканин до інсуліну
Італійські науковці нещодавно провели таке дослідження: протягом 15 днів двом групам добровольців додавали до денного раціону 3 унції шоколаду: першій групі – чорного (з високим вмістом флавоноїдів), другій – білого (без флавоноїдів).
Після закінчення експерименту виявили, що два важливі показники здоров’я: систолічний (верхній) артеріальний тиск (в середньому на 5/2 мм рт.) та резистентність (стійкість) до інсуліну (фактор ризику розвитку цукрового діабету) були нижчими в групі, яка вживала чорний шоколад.
Нормалізує артеріальний кровотік
В людей, які щоденно вживають шоколад з високим вмістом флавоноїдів, покращується стан судин, починаючи після двох тижнів вживання шоколаду. Сполука епікатехін (різновид флавоноїдів какао) сприяє вивільненню певних активних речовин, які збільшують кровотік (дослідження Університету Каліфорнії, Сан-Франциско).
Зменшує прояви синдрому хронічної втоми, ПМС, сповільнює старіння
Шоколад підсилює дію нейротрансмітерів (речовин, які передають електричні сигнали від однієї нервової клітини до іншої), таких, як серотонін, які покращують настрій і полегшують засинання. Подібна ситуація із ПМС (перед менструальним синдромом) – серотонін та фенілетиламін (попередник серотоніну) врівноважують перепади настрою у цей період (дослідженні британських вчених).
Люди, які регулярно вживають невелику кількість чорного шоколаду, мають вищу середню тривалість життя (дослідження британського університету Королеви Маргарети).
Покращують розумову діяльність
Це відбувається за рахунок покращення кровопостачання мозку: флавоноїди гальмують ослаблення когнітивних функцій (профілактика старечої деменції та хвороби Альцгеймера) – дослідження медичної школи університету Ноттінгема.