Існує кілька видів куті
- Багата кутя (пісна кутя з різними компонентами, яку готують у Святвечір).
- Щедра кутя (перед Новим роком, скоромна страва з додаванням вершкового масла, вершків або молока).
- Голодна кутя (на Водохреще, страва, що в основному складається із зернової основи і підсолоджувача).
Традиції Святвечора: що потрібно, а чого не можна робити 6 січня
Залежно від кількості рідини, що додається, кутя може бути напіврідкою або розсипчастою. Саме слово кутя має грецьке коріння і перекладається як варена пшениця, та пов’язана з культом поклоніння померлим у Древньому світі (Греції та Римі). Хоча вчені говорять, що ритуальна їжа з пшениці із медом з’явилася набагато раніше. По суті, у християнство традиція готувати кашу з медом прийшла з язичницьких культів.
Що символізує кутя
- Зерно, з якого готують кутю, символізує вічне життя, воскресіння й достаток.
- Мед – символ райського блаженства, здоров’я та благополучного побуту.
- Мак і горіхи – символи статку й родючості.
- Що стосується різдвяної куті, то за старих часів вважалося, що чим багатша (тобто смачніша та ситніша) кутя, тим кращий буде врожай і більший статок у родині.
З куті починають Різдвяну трапезу у Святвечір і закінчують ложкою цієї страви, обмінюючись побажаннями і згадуючи померлих предків. Різдвяна кутя – пісна, оскільки піст триває до самого свята. Кутю за традицією їдять усі члени родини і нею навіть пригощають худобу та свійських тварин, щоб ті не хворіли та приносили приплід у новому році. Також під миску з кутею клали колоски, які потім зберігали цілий рік як оберіг. Обов’язково залишали мисочку із цими ласощами і для душ покійних предків.
Легенда про кутю. Господь дав Адаму та Єві три мішечки…
Як готують кутю
Кутю варять із різноманітних круп і цільних зерен: пшениці, перловки, ячменю, рису, вівса та навіть гречки. Пшеницю або інше цільне зерно зазвичай спочатку товкли в ступі з додаванням води й відокремлювали від оболонки. Потім варили в печі протягом декількох годин (до 3 діб).
- Пшеницю й крупи можна замочувати, так значно скоротиться час готування. Вони повинні добре розваритися і стати м’якими, придбати трохи білуватий відтінок.
- Дуже популярна зараз кутя з рису, та й готувати її не так складно. Щоб правильно відварити рис, потрібно одну склянку крупи залити півтори склянками окропу, щільно накрити каструлю кришкою, варити рис три хвилини на сильному вогні, шість – на середньому, три – на маленькому. Ще дванадцять хвилин, не відкриваючи кришку, дати рису настоятися на парі.
- До різдвяної куті прийнято подавати пісне молоко з маку, волоських або лісових горіхів, або з їхньої суміші, або з мигдалю. Для готування горіхового та макового молока потрібно розпарити мак і обдати окропом горіхи, потім перетерти їх у ступці до виділення білої рідини.
- Також кутю традиційно заправляють рідким медом або медовим ситом. Для цього мед потрібно розчинити в кип’яченій теплій воді. Також в Україні була традиція готувати напіврідку кутю, розводячи її узваром (компотом із сухофруктів).
- У кутю можна додавати численні сухофрукти, розпарені та здрібнені, варені, заморожені фрукти і ягоди, а також усілякі спеції та пряності за смаком.
У наші дні ритуальний зміст куті майже втратився, але у сільській обрядовій кухні вона все ж посідає одне з почесних місць.