персики

Чому і кому потрібно їсти персики і як вибрати смачні

Як вибрати смачні стиглі персики? Чому їх вважають плодами краси і кому корисно їсти персики? У разі яких захворювань персики можуть нашкодити?

В Україні стартує сезон персиків. Так, ці фрукти можна купити у супермаркеті практично цілий рік. Однак заморські привізні персики не мають стільки користі, як сезонні місцеві. Тож ми вирішили з’ясувати, чим корисні персики і кому їх варто їсти побільше.

Як вибирати смачні стиглі персики

Персики можна поділити на три різновиди:

  1. класичні з пушком на шкірочці;
  2. пласкі – інжирні;
  3. із гладенькою шкірочкою – нектарини.

Торт “Персикове диво” із йогуртовим кремом та компоте

Усі вони бувають різних сортів і відрізняються на смак та за ароматом. Тому обирайте ті, які вам більше смакують. головне – вибрати стиглі плоди.

Перед тим, як купувати персики, понюхайте плід. Стиглі персики мають насичений аромат.

Стиглий персик має пружну м’якоть. він не м’який і не твердий. Шкірка не повинна мати плям, вм’ятин або пошкоджень, інакше плід швидко зіпсується.

Дуже стиглі плоди зазвичай соковиті, солодкі, тому після зривання з дерева легко мнуться, швидко псуються і втрачають товарний вигляд, тому мало придатні для транспортування і продажу. Такі персики найсмачніше їсти прямо з дерева. Можна потримати день-два у холодильнику, але краще з’їсти одразу.

Якщо персики зірвали з дерева завчасно, їм потрібно дати дозріти кілька днів за кімнатної температури. Прискорити дозрівання можна, поклавши персики в один паперовий пакет разом з яблуками або бананами. Ці фрукти виділяють етилен, який пришвидшує дозрівання.

Торт “Персиковий”. Дуже хороший рецепт!

персики

Чим корисні персики

Найбільше у складі персика вітамінів А, С, Е, групи B, бета-каротину, таких мінералів як кальцій, кремній, магній, натрій, фосфор, залізо, йод. Але цим користь персиків не обмежується.

  1. Персики містять багато фосфору і калію, який поліпшує пам’ять і працездатність, позитивно впливає на судини мозку.
  2. Один персик дає 3/4 необхідного людині вітаміну С.
  3. Каротин, що міститься в персику, допомагає судинам і перешкоджає переродженню клітин.
  4. Речовини, які містять персики, покращують живлення шкіри, утримують вологу в клітинах, попереджаючи появу зморщок.
  5. Персики корисні у разі аритмії та анемії, стимулюють роботу травної системи, запобігають закрепам.
  6. Вітамін В у складі персиків сприяє покращенню зору.
  7. Персики корисні для людей із захворюваннями нирок, печінки та жовчного міхура.
  8. Рекомендується їсти персики у разі подагри та ревматизму.
  9. Вагітним персики допомагають впоратися із симптомами токсикозу.
  10. Якщо у вас іноді набрякають ноги, знайте, що персики виводять зайву рідину з організму.
  11. Персики вважаються плодами краси, вони добре впливають на шкіру, волосся та нігті.
  12. Чоловікам корисні персики для профілактики захворювань передміхурової залози.

Через корисні властивості Центр громадського здоров’я МОЗ України додав їх у список фруктів, які бажано включити у свій щоденний раціон для зміцнення імунітету.

Кому персики можуть нашкодити

Обмежити вживання персиків слід людям з цукровим діабетом, адже ці фрукти містять багато вуглеводів і цукру.

Дітям краще давати персики, почистивши шкірку, адже ворсинки на ній можуть викликати алергічну реакцію.

Також обмежити вживання персиків потрібно людям із захворюваннями органів травлення, особливо у період загострення.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook