Медики провели дослідження, в ході якого виявили небезпечні для здоров’я сполуки. Останні опиняються в повітрі в процесі смаження їжі при значних температурах. Приміром, якщо м’ясо смажити на газовій плиті, відбувається виділення канцерогенів. Дані мікроелементи входять в групу 2А.
Фахівці в рамках експерименту протягом 15 хвилин смажили 17 стейків, вагою по 400 гр. В ході роботи фіксувалися рівні ПАВ (поліароматичні вуглеводи), зокрема, бензпірен, нафталін, а також гетероциклічних амінів і альдегідів. Експерти виявили нафталін, чиї обсяги коливалися від 0,15 до 0,27 мкг/м3 повітря.
Найбільш високі рівні даної речовини зафіксовані при смаженні стейка на газовій плиті при використанні маргарину. Незалежно від жиру, на газових плитах також спостерігалися значні показники мутагенних альдегідів. Концентрація в деяких випадках досягала 61,8 мкг/м3 повітря.
Вчені попереджають, що в сучасності не виявлені потенційно небезпечні рівні канцерогенів, але експлуатація газових плит здатна підвищувати їх кількість.