огірки

Чому гірчать огірки і що робити

Огірки стають гіркими через стресові фактори, несприятливі для росту і розвитку рослин. Ми підкажемо, що робити, щоб огірки не гірчили.

Ви, мабуть, помічали, що деякі огірки гірчать, хоча зовні не відрізняються від інших. Ми розповімо чому так відбувається, як цьому запобігти і як позбутися гіркоти в огірках.

Насамперед слід сказати, що гіркуваті огірки такі ж корисні, як і звичайні. Вони містять той самий набір вітамінів та мікроелементів. З іншого боку, гіркота дає огіркам додаткові переваги і навіть є корисною:

  • покращує апетит,
  • стимулює роботу жовчного міхура,
  • має протизапальну та анальгетичну дію.

Тому не слід викидати гіркі огірки!

Чим підживити огірки під час цвітіння і плодоношення, щоб збільшити урожай

Чому гірчать огірки?

Огірок належить до сімейства гарбузових. У їхніх плодах, листі і стеблі виробляється глікозид кукурбітацину – речовина, яка надає огіркам гіркого присмаку. Вона міститься у рослинах на генетичному рівні і виробляється природним чином.

Посадіть у серпні огірки, щоб мати гарний врожай до пізньої осені

До появи гіркоти в огірках призводять стресові фактори, несприятливі для росту і розвитку рослин.

  1. Неправильне освітлення. Огірки надають перевагу розсіяному світлу, притіненню, тому їх добре висівати у тіні кукурудзи. Також несприятлива для огірків густа тінь. Загущений посів призводить до того, що до огірків потрапляє надто мало сонця. У повній тіні огірки не будуть плодоносити або будуть давати мало гірких плодів.
  2. Надлишок води в дощову погоду призводять до гіркоти.
  3. Спека і низька вологість повітря. Огірки люблять дощування, робити його треба рано-вранці до початку спеки.
  4. Огірки не любить холодну воду: температура води не має бути нижчою ніж 20-22 °С. Якщо погода спекотна, поливати огірки треба зранку і ввечері, на кожну рослину — по 10 літрів води. Щоб зберегти вологу, потрібно регулярно прополювати, розпушувати міжряддя, мульчувати. У прохолодну погоду треба поливати раз на два-три дні. Грунт не повинен пересихати. Не можна спочатку пересушити ґрунт, а потім залити огірки – гірчитимуть.
  5. Затяжна холодна погода сприяє появі гіркоти в огірках. Вони переходять у режим виживання, прагнучи швидко дати насіння, накопичують гіркоту. За таких погодних умов огірки слід обробити стимуляторами росту, які допомагають рослині пережити стресовий період. Також можна полити органічними добривами, підживити мінеральними — з калієм та фосфором.
  6. Різкі коливання температури. Покращити ситуацію можна, якщо вирощувати огірки у теплицях або на теплих грядках. При різкому зниженні температури вночі огірки краще не накривати плівкою, а повністю замульчувати сіном. Під шаром трави тепло зберігається набагато краще, чим під плівкою.
  7. Удобрення огірків свіжим гноєм може спровокувати гіркоту.
  8. Правильний вибір насіння. Є різновиди гібридів огірків, які не мають гіркоти, але в наступних поколіннях вона все ж таки проявляється. Тому насіння гібридів варто поновлювати щороку. Запам’ятайте: якщо насіння зібране з гірких огірків, то новий урожай також гірчитиме, навіть за умови правильного догляду.
  9. Бджолозапильні сорти огірків містять багато кукурбітацину і здатні його швидко утворювати гіркоту при несприятливих для росту умовах. Сучасні гібриди практично не гірчать.
  10. Якщо на огірок нападає білокрилка чи кліщ, у ньому з’являється гіркота. Тому важливо вживати профілактичних заходів проти шкідників.

огірок

Як позбутися гіркоти в огірках

Якщо огірки гірчать, є перевірений спосіб позбутися гіркоти. Для цього перед консервуванням або засолювання плоди потрібно замочити у холодній воді на 6-10 годин.

Щоб огірки не гірчили, їх рекомендовано збирати, доки вони ще не досягли великих розмірів. У такому разі у них не встигає накопичитися критична кількість речовини, яка додає плодам гіркоти.

Врахуйте, що огіркам, крім азоту, потрібно багато калію і магнію. Тому внесення органічних добрив слід чергувати з мінеральними. Підживлювати огірки треба регулярно! Якщо зовсім не вносили добрив, то вже після першого підживлення помітите ефект: збільшиться кількість і якість урожаю, гіркота зникне, а смак помітно покращиться. Обов’язковим є чергування кореневих і позакореневих підживлень. Кореневі підживлення здійснюються після поливу!

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook