Я дуже люблю випічку з апельсиновими цукатами і цедрою у тісті і в кремі. Щоб не купувати, готувала цукати багато разів за різними рецептами. Зробила один висновок: не за всіма рецептами цукати вдаються, для їхнього приготування треба досить багато часу і ще чимало цукру. Якщо чесно, мені з приготуванням цукатів лінь морочитися, а купувати готові – дорого. Тому я знайшла спосіб, як приготувати апельсинові цукати своїми руками лише за 5 хвилин. Може, навіть і швидше.
Як приготувати апельсинові цукати
Готую цукати (або точніше – заготовку цедри для випічки) дуже просто і швидко. Апельсин (або лимон чи грейпфрут, робила навіть із помело) ошпарюю окропом, витираю насухо. А потім шкірку тру на дрібну терку. Точніше стираю терткою верхню оранжеву частину, щоб не зачепити білої – вона гірчить.
У моїй тертці є три види вічок:
- великі (як для буряка),
- середні,
- найменші (як для дерунів).
Тру (стираю цедру) на середні вічка. Також можна цедру тонесенько обрізати, можна за допомогою ножа для чищення овочів і порізати тоненькими смужками. Перекладаю цедру в банку, засипаю цукром 1:2 і ставлю в холодильник.
Коли треба – беру цедру, а коли є апельсини – роблю цедру і досипаю в ту ж банку. Цедра випускає трішки сиропу, його зціджую і додаю у крем, а самі цукати (зацукровану цедру) – в тісто, наприклад, для кексів, або в начинку (до яблук, до маку тощо).
Радимо також переглянути інші рецепти:
- Дешево, просто і натурально. 4 рецепти цукатів зі шкірок мандаринів, апельсинів, грейпфрутів і лимонів
- Цукати з гарбуза за методом “сухого київського варення”