Антикетчуп. 20 неймовірно смачних соусів до м’яса

До шашлику зі свинини або баранини. До курятини, риби або овочів, приготованих на грилі. До стейка.  І навіть до ковбасок або сардельок! Тут є рецепти соусів на будь-який смак і будь-який випадок!

 

Пікантні, ароматні, із незвичайним поєднанням смаків, гострі і ніжні, ці соуси повністю розкриють і підкреслять смак ваших м’ясних страв. 

Рецепт 1. Томатно-часниковий соус

3 зубці часнику, 1 помідор, 2 ст. ложки оливкової олії, 2 ст. ложки води, 1 ст. ложка виноградного оцту, кріп, базилік, петрушка. 

Зелень дрібно посікти, помідор порізати маленькими кубиками, часник пропустити через прес. З’єднати всі інгредієнти і добре перемішати.

Рецепт 2. Пікантний соус

2–3 зубці часнику, 2 ст. ложки діжонськой гірчиці, 2 ст. ложки томатної пасти, 1 ч. ложки яблучного оцту, зелень (кріп, петрушка, кінза, зелена цибуля).

Зелень і часник дрібно покришити. Змішати гірчицю, томатну пасту і оцет, з’єднати із зеленню. Перемішати і дати настоятися.

Рецепт 3. Аґрусовий соус

100 г аґрусу, 3–4 зубці часнику, 1 ч. ложка оливкової олії, дрібка меленого імбиру.

Цей соус добре поєднується з жирним шашликом. Щоб його зробити, потрібно аґрус і часник подрібнити і перемішати за допомогою блендера. Потім додати до них оливкову олію і імбир.

Рецепт 4. Ароматний томатний соус

500 г кетчупу, 150 мл води, 100 мл яблучного оцту, 100 г цукру, 2 ст. ложки гірчиці, 1 ст. ложки сушеної цибулі, 1 ст. ложка сушеного часнику, 0,5 ч. ложки кайєнского перцю. 

Всі інгредієнти з’єднати в каструлі і поставити її на малий вогонь. Варити, постійно помішуючи, протягом 20 хв. Соус вийде не рідким, в міру солодким і гострим. Перед подачею дати охолонути. Можна приготувати напередодні поїздки на природу.

Рецепт 5. Білковий соус

1 куряче яйце, 1 ст. ложка діжонськой гірчиці, 100 мл оливкової олії, сіль і перець за смаком. 

Від яйця потрібен тільки білок. Його збити міксером разом з гірчицею. Потім, не припиняючи збивати, акуратно влити оливкову олію. Посолити і поперчити за смаком. Соус вийде густим і підійде для курятини.

Рецепт 6. Медово-гірчичний соус

2 ст. ложки меду, 2 ст. ложки лимонного соку, 0,5 ч. ложки сухої гірчиці, 0,5 ч. ложки червоного меленого перцю.

З’єднати всі інгредієнти і нагріти на повільному вогні до кипіння. Перед подачею остудити.

Рецепт 7. Соус з димком

500 г кетчупу, 100 г цукру, 3 зубці часнику, 1 невелика цибулина, по 2 ст. ложки води й оливкової олії, по 1 ст. ложці яблучного оцту, томатної пасти і вустерширського (вустерського) соусу, по 1 ч. ложці рідкого диму і гірчичного порошку, 0,5 ч. ложки перцю чилі, мелений чорний перець.

Цибулю нарізати, додати воду і за допомогою блендера подрібнити до консистенції пюре. На середньому вогні розігріти оливкову олію, додати до неї цибульне пюре. Варити, поки суміш злегка не підрум’яниться. Додати інші інгредієнти (часник пропустити через прес) і, постійно помішуючи, тримати на вогні ще 20 хв. Соус вийде дуже ароматний, прекрасно підходить для реберець.

Рецепт 8. Хріновий соус

По 250 г хрону і буряку, 200 мл води, 1 ст. ложки 9-процентного оцту, 1 ч. ложки солі.

Хрін почистити і пропустити через м’ясорубку. Свіжий буряк почистити і крупно потерти. З’єднати ці та інші інгредієнти і перемішати. Можна готувати заздалегідь і зберігати в холодильнику.

Рецепт 9. Ягідний соус

300 г замороженої або свіжої брусниці, 100 г замороженої або свіжої смородини, 3 ст. ложки цукру, 1 ст. ложки тертого імбиру. 

Ягоди подрібнити за допомогою блендера до однорідної пюреобразной консистенції. У невеликій каструлі на повільному вогні варити ягоди і цукор, поки останній не розчиниться і суміш не закипить. Після цього додати імбир і тримати на вогні ще 3 хвилини. Перед подачею остудити і можна додати кілька свіжих ягід брусниці або смородини. Соус підходить до червоного м’яса.

Рецепт 10. Яєчно-вершковий соус

100 мл оливкової олії, 20 г твердого сиру, 2 зубці часнику, 1 яйце, 3 ч. ложки гірчиці, 1 ч. ложки сухого молока, 0,5 ч. ложки лимонного соку, сіль і мелений чорний перець.

Яйце розбити в глибоку миску. Посолити і поперчити. Додати гірчицю, сухе молоко і лимонний сік. Збити міксером або блендером. Не перестаючи збивати, тонкою цівкою влити оливкову олію. Збивати до утворення однорідної густої маси. Часник пропустити через прес, сир дрібно натерти і додати до суміші. Ретельно перемішати. Соус добре поєднується з білим м’ясом і рибою, приготованими на грилі.

Рецепт 11. Зелений огірково-йогуртовий соус

500 г йогурту без добавок, 1 свіжий огірок середнього розміру, 3 зубці часнику, 1 маленький зелений перець чилі, кріп, чорний мелений перець, бальзамічний оцет.

Огірок почистити від шкірки і натерти. Часник пропустити через прес, кріп дрібно посікти. Із перцю чилі видалити насіння і дрібно нарізати. Всі інгредієнти з’єднати з йогуртом і перемішати. Поперчити і додати бальзамічний оцет за смаком. Соус смакує з шашликом з баранини.

Рецепт 12. Винний соус

200 мл гранатового соку, 300 мл солодкого червоного вина, 3 зубці часнику, по 1 ч. ложці цукру і солі, 0,5 ч. ложки крохмалю, базилік, чорний і червоний мелений перець.

Змішати гранатовий сік і 200 мл вина. Часник пропустити через прес, базилік покришити. З’єднати ці інгредієнти, а також цукор, сіль і мелений перець в каструлі і поставити її на малий вогонь. Коли закипить, накрити кришкою і варити ще 20 хв. Потім додати крохмаль, розведений у решті вина, і варитидо густоти. Подавати остиглим. Соус добре смакує з бараниною.

Рецепт 13. Сметанний соус 

50 г сметани жирністю 30%, 2 яйця, по 2 ст. ложки цукру та оцту, 1 ст. ложка борошна, сіль. 

Сіль, цукор і оцет змішати. Яйця відварити, потрібні тільки жовтки. Їх протерти зі сметаною і борошном. Потім в цю суміш додати посоленний і підсолоджений оцет. Все це довести до кипіння на сильному вогні. Вийде густий смачний соус.

Рецепт 14. Соус з горіхами та чорносливом

По 200 г чорносливу без кісточок та почищених волоських горіхів, 500 г гострого кетчупу, 1 лимон.

Чорнослив промити і перемолоти. Горіхи ошпарити окропом і розтовкти. З лимона вичавити сік, а цедру натерти на дрібній тертці. У каструлі з’єднати кетчуп, чорнослив, горіхи і цедру. Варити близько 5 хв. Насамкінець додати лимонний сік, ретельно перемішати, зняти з вогню і остудити.

 

Рецепт 15. Яблучно-винний соус

200 г кураги, 3 середніх зелених яблука, 100 мл хересу або іншого кріпленого вина, 2 ч. ложки карі, сіль і чорний мелений перець.

Курагу замочити у вині і залишити на 10–12 годин. Після цього додати в суміш карі і збити за допомогою блендера до консистенції пюре. Яблука почистити від шкірки, видалити серцевину, дрібно нарізати. З’єднати їх з пюре з кураги, посолити і поперчити за смаком. Соус добре доповнює курячий шашлик.

Рецепт 16. Пікантний овочево-фруктовий соус

100 г гірчиці, 150 г гіркого перцю, по 300 г яблук, моркви і часнику, 400 г томатів, 500 г болгарського перцю, 200 мл 9-процентного оцту, 2 ст. ложки томатної пасти,  петрушка,  сіль.

Це соус а-ля аджика, але без консервації. Солодкий і гіркий перець почистити від насіння. Яблука почистити, видалити серцевину. Помідори очистити від шкірки. Всі овочі пропустити через м’ясорубку. Потім додати до них томатну пасту, оцет, гірчицю, подрібнені часник і петрушку, посолити за смаком. Добре перемішати і дати настоятися кілька годин.

Рецепт 17. Вершково-винний соус

100 мл білого сухого вина, 200 г вершків жирністю 30%, 5 помідорів чері, половина цибулини, 1 ст. ложка вершкового масла, лимонний сік, сіль і перець за смаком.

Цибулю дрібно нарізати і обсмажити на вершковому маслі до м’якості. Потім на сковороду влити вино і нарізані кубиками томати. Тушкувати 1-2 хвилини. Додати вершки, посолити, поперчити і приправити лимонним соком. Перемішати і уварювати до густоти. Коли соус охолоне, додати до нього січену петрушку. Смакує з рибними стейками-гриль і куркою.

Рецепт 18. Сливовий соус із зеленню

1 кг слив, 3 ст. ложки цукру, 2 ст. ложки солі, 5 зубців часнику, по 0,5 ч. ложки червоного меленого перцю і коріандру, свіжі кріп і кінза.

Сливи помити, дістати кісточки і пропустити через м’ясорубку. У каструлі або сотейнику з’єднати сливове пюре, цукор і сіль. Варити протягом 5 хвилин. Потім додати подрібнені часник і зелень, перець і коріандр. Коли закипить, зняти з вогню і дати охолонути. Соус підходить до шашлику зі свинини і баранини.

Рецепт 19. Майонезний соус

Майонез (краще домашній) і соєвий соус в пропорції 3:1 (на 100 г майонезу 30 г соєвого соусу), часник і чорний мелений перець.

Змішати майонез і соєвий соус, додати пропущений через прес часник і перець. Соус має пікантний смак і підходить для шашлику з яловичини і свинини.

Рецепт 20. Соус бешамель

300 г сметани, 100 мл бульйону, 30 г вершкового масла, 1 ст. ложка борошна, зелень кропу і петрушки, сіль і перець.

Борошно обсмажити на вершковому маслі до золотистого кольору. Потім влити на сковороду бульйон і тушкувати до загустіння. Після цього додати сметану, дрібно нарізану зелень, сіль і перець. Тушкувати ще 3 хвилини. Охолодити і подавати до шашлику з морепродуктів, риби або курки.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook