Днями медики презентували результати першого в Україні дослідження поширеності надлишкової ваги та ожиріння серед дітей 6-8 років, яке проводилося в межах Європейської ініціативи ВООЗ (COSI).
За результатами дослідження, 22,96% дітей мають надлишкову масу тіла, з них 9,13% страждають на ожиріння, а 2,63% – на важке ожиріння. Проблема частіше зустрічається серед хлопчиків: 25,24% проти 20,72% у дівчат.
Дослідження дозволило не лише оцінити масштаби проблеми, а й визначити її основні причини. Надмірна вага у дітей напряму пов’язана з харчовими звичками, рівнем фізичної активності та особливостями шкільного середовища. Аналіз отриманих даних дозволяє коригувати підходи до профілактики дитячого ожиріння та оцінити ефективність реформи шкільного харчування.
Основні фактори ризику ожиріння
Серед основних причин зайвої ваги у дітей – незбалансоване харчування та недостатня фізична активність. Лише 55,3% дітей щодня вживають свіжі фрукти, а овочі – 41,4%. Водночас 20,3% дітей щодня п’ють підсолоджені напої, а 17,8% регулярно споживають солодощі.
Фізична активність у багатьох дітей є недостатньою: третина не займається спортом або витрачає на активні навантаження менше години на тиждень. Водночас 54,4% школярів проводять за електронними пристроями понад дві години у будні, а у вихідні цей показник зростає до 83,4%.
Радимо також прочитати: Зайва вага у дітей та підлітків: як розрахувати та чому це важливо?
Вплив грудного вигодовування на профілактику ожиріння
Грудне вигодовування відіграє важливу роль у зниженні ризику надмірної ваги у дітей, оскільки материнське молоко містить оптимальний баланс поживних речовин, що сприяють здоровій регуляції апетиту. Проте в Україні лише 26% дітей отримували виключно грудне вигодовування у перші шість місяців життя, як рекомендує ВООЗ. Кожна шоста дитина перебувала на грудному вигодовуванні менше місяця, а кожна одинадцята – взагалі не отримувала грудного молока.

Формування здорових звичок
Однією з важливих складових профілактики ожиріння є регулярний сніданок. В Україні 73% дітей щодня снідають, і хлопчики роблять це частіше, ніж дівчата. Забезпечення гарячих сніданків у школах відіграє ключову роль у формуванні здорового харчування дітей.
Радимо також прочитати: Проблеми з вагою у дитини: які причини і що робити
Шляхи розв’язання проблеми
Для боротьби з дитячим ожирінням необхідний комплексний підхід, що включає покращення доступу до здорового харчування у школах, збільшення рівня фізичної активності дітей, обмеження часу використання електронних пристроїв та просвітницьку роботу серед батьків і дітей.
Більшість шкіл в Україні мають відповідні умови для підтримки здорового способу життя: 93% навчальних закладів оснащені їдальнями, 96,2% – спортивними майданчиками, 94,1% – критими спортивними залами, а 97,7% забезпечені фізкультурним обладнанням, яке відповідає віковим потребам учнів. Це створює передумови для покращення ситуації, але необхідно розробляти та впроваджувати комплексні освітні програми, що сприятимуть формуванню здорових звичок серед дітей.
Інвестиції у профілактику ожиріння мають значний економічний ефект, адже кожен вкладений долар приносить у майбутньому 14 доларів завдяки зниженню рівня хронічних захворювань. Якщо не вживати необхідних заходів, то впродовж наступних 20 років до 30% дітей можуть зіткнутися з серйозними проблемами зі здоров’ям через надмірну вагу.
Деталі дослідження
Дослідження проводилося серед учнів 1-2 класів, їхніх батьків та представників шкіл у 20 регіонах України (без окупованих територій) у період з листопада 2023 по лютий 2024 року. Загалом було опитано 3557 дітей та 3601 батька у 187 школах.
Проєкт реалізовано Міністерством охорони здоров’я України за координації Центру громадського здоров’я, громадської організації «Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка» за фінансової підтримки Швейцарії та технічної допомоги ВООЗ.