хіб

Хліб “Селянський” на холодній опарі

Хліб на холодній опарі випікається з мінімальною кількістю дріжджів, виходить з хрусткою скоринкою, на другий день не кришиться, пористий.

Хліб “Селянський”

Біга – це дріжджова закваска холодного бродіння, яка зберігається в холодильнику до двох тижнів. Готується раз на два тижні і береться порціями для випікання хліба, пиріжків, піци тощо.
  • Біга (холодна опара): 210 г борошна, 1,5 г дріжджів сухих (0,5 ч. ложки) або 4 г пресованих, 210 г води, 0,5 ч. ложки цукру.
З 210 г холодної води відлити 50 мл. У 50 мл теплої води розвести дріжджі і цукор, залишити на 15 хв. До просіяного борошна додати розведені дріжджі, решту холодної води, перемішати, залишити в холодильнику.
Раз на добу легенько вимішати. З цієї порції виходить 400 г опари. Бігу можна використовувати через добу, але чим старіша, тим краще.

Приготування хліба

  • 400 г біги, 150 г води, 1/6 ч. ложки дріжджів сухих або 2 г пресованих, 300 г борошна, 8 г солі.
На 1 год витягнути бігу з холодильника, щоб зігрілась.
Розводимо дріжджі в теплій воді (якщо сухі дріжджі, то залишити на 15 хв).
До 400 г бігти додати розведені дріжджі, борошно, перемішати і залишити на 30 хв, додати сіль і вимісити тісто 10-12 хв. Підкотити в кулю і залишити на 2 год.
Обім’яти тісто через 30 і 60 хв. Надати форму тісту, покласти в кошик швом догори з полотенцем. Полотенце притрусити борошном.
Тісто залишити на 40 хв під полотенцем. Духовку нагріваємо до 220-210 градусів з деком. Тісто перевернути швом на гаряче деко з пергаментом підсипаним борошном, зробити надрізи. Випікати 15 хв при 220-210 градусів з парою (ставлю на дно духовки сковороду з окропом) і 35 хв при 180-200 градусів без пари.
З цієї порції виходить хлібина вагою 800 г.
Рецепт і фото Тетяни Мельничук
Радимо приготувати домашній хліб за перевіреними рецептами від господинь:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook