Шість коржів

Коржі для торта на амонії (дуже давній рецепт із доступних продуктів)

Це дуже давній рецепт, ще часів наших бабусь, але він 100% вартий того, щоб приготувати! Коржі виходять надзвичайно пухкі, а тістечко - смакота!

Це дуже давній рецепт! Багато господинь його так і називає: тісто “Шість коржів” (бо рецепт якраз на шість коржів розміром 20Х35 см або 25Х35 см). Є ще назва  “Салікове” тістечко. У різних селах, регіонах – називають по-різному. Готується з доступних продуктів: на смальці або маслі, амонії або соді. Часто випікалися на весілля. Коржі виходять надзвичайно пухкі. Крем із насиченим шоколадним смаком. Торт легко нарізається і виходить високий.

Коржі для торта

  • Форма 20Х35 см або 25Х35 см.
  • 600 г борошна, дрібка солі, 50 г цукрової пудри, 150 г смальцю + 50 г масла (можна тільки смалець – 180 г або тільки масло – 200 г), 1 яйце, 20 г амонію (можна використати соду або розпушувач), 200 мл молока.

До невеликої кількості молока (із загальної) додати амоній. До просіяного борошна додати сіль, цукрову пудру і змішати. Додати масло та смалець (кімнатної температури) і розтерти у крихту. Додати яйце, молоко з амонієм та решту молока. Замісити м’яке тісто.

Готове тісто розділити на шість рівних частин. Кожну розкотити до розміру дека (можна наколоти вилкою) і випікати при 180 градусах приблизно 8 хвилин. Якщо випікати у режимі «верх-низ + конвекція», тоді можна випікати відразу 2 коржі. Коржі мають залишитися світлими.

Крем

  • 1,2 л молока, 200 г цукру, дрібка солі, 20 г ванільного цукру, 120 г кукурудзяного крохмалю (у крайньому разі – борошна), 2 яйця, 200 г масла.

До яєць додати цукор, крохмаль, сіль, какао і перемішати до однорідності (при потребі додати трішки молока із загальної кількості). Додати решту молока і поставити на вогонь. Варити до загустіння. Зняти з вогню і ще у гарячий крем додати масло і ванільний цукор. Перемішати до однорідності, накрити.

Коли крем ще теплий, розділити на 5 частин і змастити коржі. Готовий торт поставити у холодильник (краще на всю ніч). На тісто можна поставити прес, щоб воно стало ідеально рівним.

Верхній корж змастити розтопленим вершковим маслом (приблизно 30 г) і посипати цукровою пудрою.

Поради господинь. До цих коржів можна використовувати практично будь-який крем на свій смак: із домашнього сиру та масла, сливове повидло, маса зі щербетом, тушковані яблука, сметанний, з манки і масла, карамельний тощо.

Рецепт і фото – Erika Oszuszki

Радимо також приготувати:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook