вакцинація

Лікар про те, що (не) робити після вакцинації

Чи можна приймати душ після щеплення? Що робити, якщо після вакцинації піднялася температура? Якщо болить місце уколу?

Вакцинація — це не лише найефективніший спосіб захисту від інфекцій, але й простий процес, який дозволяє вам зберегти звичний ритм життя. Перші 30 хвилин після щеплення ви проведете під медичним наглядом у пункті вакцинації, а далі зможете робити все, що й до того, майже без обмежень. Проте, щоб вакцинація проти кашлюку, дифтерії та правця пройшла максимально комфортно й ефективно, фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ України радять дотримуватися певних порад.

Що можна робити після щеплення

  1. Приймати ванну або душ.
  2. Робити легкі фізичні вправи без навантажень, наприклад, піти на прогулянку.

Що варто робити після щеплення

  • Їжте здорову їжу: свіжі фрукти та овочі, уникайте процесованих продуктів (ковбаси, сосиски, копченості).
  • Пийте достатньо води: підтримуйте водний баланс з огляду на добову норму рідини — близько 4% від вашої маси тіла. Для дорослого вагою 70 кг норма — близько 2,8–3 л води на день. А солодких газованих напоїв навпаки не вживайте.
  • Відпочивайте: важливо дати організму час для відновлення.

Що НЕ можна робити після щеплення

  1. Вживати алкоголь не варто: це може викликати симптоми, які можна помилково сприйняти як реакції на вакцину, такі як головний біль або підвищення температури.
  2. Вдаватися до значних фізичних навантажень: силових вправ, бігу тощо — з тих же причин, чому не можна пити алкоголь. Повернутися до тренувань можна за 48 годин після вакцинації.
  3. Сильно терти або чухати місце уколу, щоб не занести інфекції.
  4. Мастити місце уколу мазями, гелями, спиртовмісними настоянками — це не дасть жодної користі, а навпаки може подразнити шкіру та збільшити ризик потрапляння інфекції.

На що звернути увагу після щеплення

  • Дослухайтеся до самопочуття: легке підвищення температури, почервоніння чи біль у місці уколу — нормальні реакції.
  • Якщо більш як три дні тримається температура 37,5°C, не зникає біль у місці уколу, або з’являються інші симптоми, зверніться до лікаря.
  • Не пропускайте наступних доз вакцини: пропуск може знизити ефективність щеплення.

Навіть після повної вакцинації залишається ризик захворіти на кашлюк чи дифтерію, але перебіг хвороб буде значно легшим. Правець у вакцинованих людей виникає дуже рідко й перебігає в легкій формі. Пам’ятайте, що вакцинація залишається найкращим методом профілактики цих хвороб.

Із 1 серпня в Україні триває кампанія щодо додаткових заходів з імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця для груп населення, які пропустили планові щеплення в попередні роки, та яким необхідно їх надолужити.

Уся вакцинація за Національним календарем щеплень — безоплатна. Щоб отримати щеплення або вакцинувати свою дитину, зверніться до сімейного лікаря або до найближчого закладу охорони здоров’я.

Якщо не пам’ятаєте, чи отримували ви коли-небудь щеплення, сімейний лікар складе для вас індивідуальний графік вакцинації з дотриманням мінімальних інтервалів для забезпечення ефективного імунітету.

Прочитайте також: 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook