пологовий

Чи треба платити за пологи або кращу палату у пологовому, – відповідь НСЗУ

Чи потрібно пацієнтці платити за пологи або палату з покращеними умовами? У якому випадку можна сплачувати за більш комфортні умови перебування у пологовому? Відповідь НСЗУ.
“У межах пакету “Медична допомога при пологах” НСЗУ сплачує за надані медичні послуги згідно з визначеними тарифами. У 2024 році вагітна має право на вільний вибір пологового будинку серед тих, які уклали договір із НСЗУ на медичну допомогу при пологах — незалежно від місця реєстрації чи проживання”, – пояснюють фахівці Національної служби здоров’я України.

Пацієнтка не має платити благодійні внески

Все необхідне — ліки, медвироби та потрібні маніпуляції — входить у безоплатний пакет послуг. Водночас вибір конкретного лікаря або палати з покращеними умовами можуть бути платними послугами закладу. За умови укладання відповідного договору породілля може сплатити за послуги лікаря акушер-гінеколога офіційно закладу.
Більше про ці та інші питання ви дізнаєтеся у першій серії відеороликів “Путівник доброчесного медичного працівника”: https://www.youtube.com/watch?v=0cvrJh74Nkk.
Вагітні жінки як і раніше мають право вільно обирати медзаклад, де спостерігатися та де народжувати. Місце реєстрації чи проживання при цьому немає значення. Це означає, що жінки, які переїхали в інші регіони країни через бойові дії, можуть отримати необхідну їм медичну допомогу безоплатно. Це стосується і тих, хто залишився в регіонах, де доступ до меддопомоги ускладнений через бойові дії, і є необхідність змінити лікарню.
Незалежно від терміну вагітності, а також того, чи ставала вагітна раніше на облік – вона може обрати будь-яку найближчу лікарню, яка надає медичну допомогу за пакетом “Ведення вагітності в амбулаторних умовах” та розраховувати на медичний супровід безоплатно.
Щоб знайти заклади, які надають послуги з ведення вагітності, зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ 16-77. Оператори контакт-центру НСЗУ працюють у робочі дні з 9.00 до 18.00. Вони допоможуть знайти найближчу лікарню. Згодом зателефонуйте безпосередньо у медзаклад, щоб уточнити графік роботи та записатися на прийом.
Звернутися можна без направлення, якщо є декларація з лікарем первинки. Направлення може бути як електронним, так і паперовим. Виписує його лікар первинки, з яким укладена декларація, або лікуючий лікар.
В умовах воєнного стану лікарі готові йти назустріч пацієнтам і приймати їх без направлення. Направлення для пацієнток, які переїхали з інших регіонів чи звернулись в іншу лікарню, створить акушер-гінеколог під час першого візиту.

Які послуги отримає вагітна безкоштовно?

У медзакладах, які мають відповідний договір з НСЗУ, вагітні жінки зможуть спостерігатися безоплатно. І отримати весь перелік необхідних послуг – від розробки індивідуального плану ведення вагітності до необхідних лабораторних аналізів та інструментальних обстежень. Ці послуги надаються амбулаторно. Якщо пацієнтка потребує госпіталізації, гінеколог направляє її в стаціонар.
Якщо ви переїхали в інший населений пункт, і не знаєте, де знаходиться лікарня з пологовим відділенням чи пологовий будинок, зателефонуйте на номер 16-77. на пологи породіллі потрібно брати при можливості – посвідчення особи, обмінну карту, речі індивідуального користування для себе та дитини на час перебування у лікарні. Якщо жінка немає чогось з вказаного переліку – їй не відмовлять у наданні медичної допомоги.
Все необхідне – і ліки, і медичні вироби – входить у безоплатний пакет послуг. Безоплатні пологи включають:
  • надання медичної допомоги при пологах черговою акушерською бригадою, зокрема партнерські пологи, плановий чи ургентний кесарський розтин;
  • знеболення під час пологів, оперативних втручань та післяпологових процедур;
  • моніторинг стану породіллі та дитини;
  • усі необхідні лабораторні та інструментальні дослідження, скринінг критичних вроджених вад серця;
  • щеплення дитини за Календарем;
  • харчування в стаціонарі.
Отримати медичну послугу безоплатно можна звернувшись самостійно до пологового. Або ж за доставленням бригадою екстреної медичної допомоги, за направленням лікаря або за направленням з іншого клінічного підрозділу лікарні чи іншого медзакладу.
Радимо заздалегідь обрати та записати номер телефону пологового будинку, в якому плануєте народжувати.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook