тюльпани

Мій секрет лінивого квітника – тюльпани, які не треба викопувати

Я ніколи не викопую свої тюльпани - і вони кожного року пишно цвітуть. Секрет - в особливих сортах тюльпанів, які не потребують викопування, і правильній посадці.

У природі тюльпани десятки років ростуть на одному місці і їх ніхто не викопує. Натомість культурні тюльпани потребують догляду і періодичного викопування, інакше перестають цвісти. Тому для багатьох тюльпани залишаються надто заморочливими квітами. Але тільки не для мене: я вирощую тюльпани без викопуваня. Вони ідеально підходять для квітників, які потребують мінімального догляду, і можуть багато років рости на одному місці.

Багато популярних сортів тюльпанів ділитися на багато цибулин, надалі кожна з них виявляється замалою, щоб зацвісти. Наступного року кущ складатиметься переважно з невеликих листочків і не буде цвіти. Тому їх треба викопувати, ділити і знову садити.

Для створення “лінивого” багаторічного квітника з тюльпанів доведеться відразу відмовитися від деяких найпопулярніших видів тюльпанів:

  • пізні великоквіткові,
  • махрові,
  • екзотичні бахромчасті,
  • папужні,
  • зеленоквіткові,
  • багатоквіткові,
  • тюльпани Рембрандта,
  • лілієцвітні.

Якщо серед цих видів тюльпанів є ваші улюблені, можна посадити їх невелику кількість у парадному місці або навіть у горщику. А у масовій посадці бажано використовувати перевірені та надійні довгоживучі різновиди, які не треба щороку викопувати.

Сорти тюльпанів, які ростуть без викопування

  • Тюльпани Дарвіна. Це тюльпани, які знайомі нам з дитинства, червоні, жовті та помаранчеві. У них класична та впізнавана келихоподібна форма. Цвітуть у середині весни. Ці тюльпани здатні розмножуватися в різних умовах і цвітуть щороку, посадки поступово розростатися.
Тюльпани Дарвіна
Тюльпани Дарвіна
  • Тюльпани Кауфмана. Зазвичай невисокі (20-25 см), мають червоні смужки на листі, ранньоквітучі, стійкі до снігу та холоду, іноді зацвітають навіть раніше за нарциси. У них характерна зірчаста форма з контрастним візерунком у центрі.

Тюльпани Кауфмана

  • Тюльпани Грейга. Ранньоквітучий вид, цвіте на початку-середині весни раніше за більшість інших тюльпанів. Висота 35-40 см. Група з 2-3 цибулин з часом перетвориться на галявину квітів. Квіти мають відігнуті пелюстки з контрастними смужками на зовнішній стороні та плямами всередині келиха. Мають цікаве візерунчасте листя.
Тюльпани Грейга
Тюльпани Грейга
  • Тюльпани Фостера мають подовжені квітки, які зацвітають раніше від багатьох інших видів. Коли вони широко розправляють свої пелюстки на сонячний день, нагадують східний мак. Зазвичай у них сизувате однотонне листя, але деякі сорти, наприклад, “Пуріссіма блонд”, прикрашають сад строкатим листям з білою облямівкою. Це дуже невибагливі багаторічники, які в більшості випадків розмножуватимуться та заселятимуть сад самостійно.
Тюльпани Фостера
Тюльпани Фостера
  • Тюльпани Тріумф мають класичний вигляд від форми квітки до гами кольорів. Ці тюльпани з міцним стеблом, квітнуть у середині весни (зазвичай зацвітають на кілька днів раніше за гібриди Дарвіна). Висота сягає 50 см. Бувають різноманітних кольорів. Без викопування рослини щороку цвітимуть протягом 5 років. Після чого їх бажано викопати і просушити як найвибагливіші тюльпани.
Тюльпани Тріумф
Тюльпани Тріумф

Видові тюльпани – особливий клас тюльпанів, який поєднує безліч різних видів. Іноді їх називають дикими тюльпанами, оскільки більшість сортів були виведені в культуру зовсім недавно і зустрічаються в природі. Ця категорія, як правило, містить види з дрібнішими квітками. Серед видових тюльпанів можна знайти види, що швидко розростаються, довгожителів. Багато з них дають кілька квіток на стеблі або послідовно розпускають бутони з однієї цибулини, що досить рідкісне явище для тюльпанів. Такі тюльпани поширюватимуться по вашому саду не лише молодими цибулинами, а й насінням. Вони настільки різноманітні та незвичайні, що ваші гості здивуються, дізнавшись, що перед ними тюльпан.

Дикі тюльпани
Дикі тюльпани

Вибір найкращого місця для довговічності тюльпанів

  • Правильні сорти – це хороший спосіб насолоджуватися цвітінням з року в рік, але їх недостатньо. Щоб тюльпани регулярно цвіли та розросталися, доведеться забезпечити їм найкращі умови. Як і багато цибулинних, вони страждають від перезволоженого ґрунту і віддають перевагу супіщаному субстрату. Хоча найневибагливіші види приживуться навіть у важкій глині і не вимагатимуть добрив, найкраще надати їм сухе місце (без застою води) з дренованим субстратом і періодично підгодовувати перегноєм.
  • Тюльпани віддають перевагу повному сонцю, а не півтіні. Вони повинні отримувати щонайменше 6-10 годин прямого сонячного світла щодня. При цьому пам’ятайте, що тюльпани з’являються напровесні, коли ще немає листя на деревах. Це означає, що ваш сад – чудове місце для первоцвітів. Посадка навколо дерев принесе велику користь вашим тюльпанам. Листя, яке згодом з’явиться на деревах, може захистити листя тюльпанів від спеки і довше зберегти його зеленим. У результаті рослина матиме змогу наростити більше повноцінних цибулин для цвітіння наступного року.
  • Одним із важливих аспектів гарного зростання тюльпанів можна назвати забезпечення достатньої відстані між цибулинами. Хоча щільні куртини квітів завжди виглядають привабливо, групи розсаджують вільніше. Так цибулини великих сортів слід розташовувати з інтервалом 20-25 см (чи групами з 3–4 цибулин з проміжком щонайменше 35 см до наступного гнізда). Цибулини дрібніших сортів слід садити на відстані 15 см одна від одної (або групками на ширшому просторі). Це пов’язано з тим, що через кілька років кожна цибулина розмножиться, а надто сильна конкуренція здатна зупинити ріст.
  • Як мульчу найкраще для тюльпанів використовувати добре перепрілий компост, який постачатиме цибулини поживними речовинами.
  • Якщо правильно вибрати вид та місце посадки, тюльпани ростуть практично без втручання квітника. Найголовніше – не чіпати листя після того, як тюльпани відцвітуть. А щоб приховати зів’яле листя, тюльпани варто садити серед багаторічників. Це важливо, оскільки листя, що залишилося, буде живити цибулини для закладки цвітіння наступного року. Листя після цвітіння зберігається 1-2 місяці.

Радимо також прочитати:

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook