“Жайворонки”
- 250 мл молока, 450-500 г борошна, 1 яйце, 20 г дріжджів, 1 ч. ложка солі, 6 ст. ложок цукру, 3 ст. ложки олії, 50 г масла, 20 г ванільного цукру, цедра 1 апельсина.
- Для пісного тіста додати воду, без яйця, 6 ст. ложок олії – а далі все за рецептом.
У тепле молоко додати дріжджі, сіль, цукор, яйце, олію, додати м’яке масло, змішати вінчиком. Поступово додати просіяне борошно, замісити еластичне тісто. Поставити в тепло підійти. Тісто не має бути дуже м’яким, бо пташки втратять форму.
Порада господині. Якщо невпевнені в дріжджах, то спочатку розчиніть в молоці з 1 ст. ложкою цукру та 3 ст. ложками борошна, залишити на 15-20 хв до утворення шапочки.
Поділити тісто на колобки (у мене були близько 100 г), накрити та залишити відпочити на 10 хв.
- Колобок розкотити в ковбаску, з двох кінців зробити трішки грубше тісто (голова і хвіст).
- Зав’язати вузликом, сформувати голову, хвостик (розрізати ножицями).
- Зробити дзьобик (розрізати ножицями, ніби відкритий дзьобик) та очка (у мене родзинки порізані, можна перець горошком).
Накрити, дати постояти хвилин 20, змастити жовток + вода (я не змащувала).
Випікати в попередньо розігрітій духовці до 180-200 градусів до золотистого кольору 20-25 хвилин (дивіться по своїй духовці).
Порада господині. Також можна змазати яйцем перед випіканням, мені більше так подобаються, рівномірно випікаються.
Рецепт і фото Тетяни Петришиної
Радимо також прочитати:
- На свято Сорок святих (9 березня) печуть 40 “жайворонків”
- “Дивні”, “Шишки”, “Гільця” – давня українська весільна випічка: історія і рецепт
Post Views: 46