Паска на сметані
- 300 мл молока, 11 г сухих дріжджів (або 50 г живих дріжджів, я роблю завжди на живих), 3 яйця, 200 г цукру (хто любить солодку, можна додати і 250 г цукру), 150 г вершкового масла, 250 г сметани (15-20%), ванільний цукор, 300 г родзинок, борошна приблизно 700-750 г.
Молоко підігріти, щоб воно було трохи тепле. Додати дріжджі і ложку цукру. Додати 200-250 г борошна, перемішати. Накрити серветкою або рушником, поставити в тепле місце. Опара повинна збільшитися вдвічі (близько 30 хвилин).
Яйця збити з цукром. В опару додати яйця, перемішати. Додати ванільний цукор. Додати розм’якшене (НЕ топлене) масло, перемішати. Додати сметану, перемішати, за бажанням додати 1 ст. ложку горілки. Додати борошно, що залишилося, замісити тісто, воно не повинно бути крутим і не повинно прилипати до рук.
Змастити миску олією, поставити тісто, накрити тісто серветкою або рушником, поставити в тепле місце. Тісто має добре піднятися (близько 30-50 хв).
Додати в тісто родзинки (вимиті і висушені). Накрити серветкою або рушником, поставити в тепле місце. Дати тісту ще раз добре піднятися (близько 30-50 хвилин).
Форми трохи змастити маслом і обсипати манкою. Викласти тісто, заповнюючи формочки на 1/3 висоти форми. Дати тісту піднятися.
Поставити в розігріту до 100 градусів духовку, випікати протягом 10 хвилин. Потім температуру збільшити до 180 градусів, випікати до готовності (близько 30 хвилин невеличкі пасочки).
Як тільки пасочки зарум’яняться, перевірити їх на готовність. Для цього треба проткнути дерев’яною шпажкою або зубочисткою, якщо вона суха – паска готова. Вийняти пасочку з форми і покласти легенько на бочок, щоб остигала і не осіла. Прикрасити глазур’ю.
Глазур, яка не кришиться
- 1 ч. ложка желатину, 2 ст. ложки води, 1 скл. цукру, 4 ст. ложки води.
1 ч. ложку желатину залити 2 ст. ложками холодної води, залишити, щоб желатин набряк. У каструльку насипати 1 скл. цукру, 4 ст. ложки води, поставити на малий вогонь для розчинення цукру (кип’ятити не треба), зняти з вогню. У цукровий сироп додати набряклий желатин і швидко збити міксером. Маса повинна біліти, збивати 3-4 хвилини. Нанести глазур пензликом на остиглі паски або мокнути верхом паски у глазур. Робити це треба швидко, оскільки глазур дуже швидко застигає, присипати відразу присипкою.
Рецепт і фото Оксани Полищук
Радимо також приготувати паску за іншими перевіреними рецептами від господинь:
- Паска на молоці. Печу 10 років! Рецепт ні разу не підвів
- Паска з сиром без дріжджів
Post Views: 27