Усі знають, що жирна, смажена їжа та продукти, які пройшли промислову переробку, – не найкращий вибір для здоров’я. Але якщо копнути глибше, то виявляється, що “чорний список” їжі для наших нирок набагато ширший. Лікарі пояснили, що їсти не варто, якщо хочемо зберегти свої нирки.
Шість продуктів, яких не люблять нирки
Отже, експерти виділяють шість продуктів, які можуть нашкодити ниркам:
- Солоні закуски. Багато солі – це випробування для нирок, адже вони мають напружитись, щоб вивести всю ту сіль, що ми наїли. Особливо це стосується любителів солінь, фастфуду та напівфабрикатів.
- Алкоголь. Коли ми п’ємо, нирки працюють на повну, щоб вивести всі токсини. Але продукти розпаду алкоголю можуть їм нашкодити, призвести до хронічних проблем з нирками.
- М’ясо. Ні, нікого не закликають стати вегетаріанцем, але з м’ясом не варто переборщувати. Його перетравлення може створити додаткове навантаження на нирки, а це може спровокувати утворення каміння.
- Молоко. Занадто багато молочних продуктів у раціоні збільшує ризик утворення каменів у сечовивідних шляхах.
- Масло. Жири та холестерин, що є в маслі, можуть зашкодити не тільки серцю, а й ниркам.
- Фрукти. Тут треба остерігатися бананів та авокадо, бо велика кількість калію теж може бути викликом для нирок, а також спричинити проблеми з серцем та м’язові спазми.
Так от, краще знати, що їсти, а що – ні, щоб наші нирки були здорові та не перевантажені.
Як зрозуміти, що нирки “барахлять”, і як їх оздоровити
Що корисно їсти для здоров’я нирок?
Для підтримки здоров’я нирок важливо включити в раціон продукти, які допомагають знизити навантаження на ці органи та підтримують загальний стан здоров’я. Ось список продуктів, які будуть корисні для нирок:
- Вода – підтримує необхідний баланс рідин в організмі та допомагає ниркам виводити токсини.
- Червоні ягоди (наприклад, журавлина, малина) – містять антиоксиданти та сполуки, які можуть допомогти запобігти інфекціям сечовивідних шляхів.
- Яблука – багаті на вітаміни та клітковину, допомагають контролювати рівень холестерину та підтримувати здоров’я нирок.
- Капуста – низькокалорійна та багата на фітонутрієнти, які підтримують організм і допомагають знизити запалення.
- Часник – має антибактеріальні властивості та допомагає знизити рівень холестерину, підтримуючи здоров’я серця та нирок.
- Цибуля – антиоксидант, який також допомагає контролювати високий кров’яний тиск.
- Болгарський перець – низький вміст калію та високий вміст вітаміну C, A, та B6, антиоксидантів, які підтримують здоров’я нирок.
- Риба (особливо жирні сорти, такі як лосось, макрель) – містить омега-3 жирні кислоти, які допомагають знизити рівень жиру в крові та зменшують ризик розвитку захворювань нирок.
- Цільнозернові продукти – багаті на клітковину та інші поживні речовини, що сприяють здоровому травленню та зниженню ризику захворювань нирок.
- Оливкова олія – містить здорові жири та антиоксиданти, які сприяють зниженню запалення та захисту нирок.
Включення цих продуктів у ваш щоденний раціон може допомогти забезпечити хороше функціонування нирок та підтримати загальний стан здоров’я.