Еклери з кремом БЗК
- 125 мл води, 125 мл молока, 100 г масла, сіль на кінчику ножа, 0,5 ст. ложки цукру, 150 г борошна, 4 яйця.
У каструлю влити воду, молоко, додати сіль, цукор і масло. Поставити на вогонь, щоб закипіло. Борошно всипати в киплячу суміш, розмішати дерев’яною ложкою до однорідності. Помішуючи підсушити тісто до утворення легенької скоринки на дні каструлі, орієнтовно 2-3 хв. Тісто має бути гладке, без грудочок.
Зняти тісто з вогню і дати охолонути 3-4 хв. По одному додати яйця (наступне додавати, коли попереднє повністю вмішається у тісто), перемішуючи до однорідної маси, можна на легких обертах міксера.
Духовку розігріти до 200 градусів. За допомогою кондитерського мішка чи ложки викласти еклери на пергамент, відступаючи один від одного десь 4 см. Я зменшую температуру до 160. Ставлю в духовку і печу близько 40-45 хв. Духовку не відкривати, поки печуться! Готові охолоджені еклери начинити кремом.
Крем БЗК (білково-заварний крем)
- 75 г білка (з двох великих яєць), 200 г цукру, 60 мл води, 1/4 ч. ложки лимонної кислоти.
У каструлю з товстим дном насипати цукор, воду і лимонну кислоту. Поставити на середній вогонь. Коли закипить, зменшити вогонь до мінімуму. Варити 8 хв. Нічого не помішувати! На восьмій хвилині кипіння починати збивати білки на максимальній швидкості міксера. Збивати 2 хв. Починати вливати тоненькою цівкою сироп. Постійно збивати ще 10 хв. Як почне відставати від стінок посудини, – крем готовий. Крем має бути стійкий, блискучий. Начинити еклери кондитерським мішком з відповідною насадкою. Рецепт крему Марти Левицької
Готувала і фотографувала Maiia Rabtsun
- Той самий крем для еклерів, як колись в кулінарії і кафе
- Для печива, еклерів, кейк-попсів: три рецепти глазурі, яка не липне