Пиріжки з капустою дуже популярні! Їх готують із тушкованою або квашеною капустою, із додаванням грибів або без, печені або смажені, на свіжому або кислому молоці, дріжджові або заварні, на воді або картопляному відварі…
Солоні пиріжки смакують із першими стравами. А ще їх можна брати з бою на роботу, давати дітям у школу. Пиріжки завжди доречні як перекус у дорозі. Не любите капусту – можна зробити будь-яку іншу начинку на свій смак: картопля, горох, квасоля, лівер, перемелене варене м’ясо, підсмажені з цибулею гриби. Ідей безліч!
Ми зібрали перевірені рецепти пиріжків з капустою від досвідчених господинь.
Рецепти пиріжків з капустою
Смажені пиріжки з капустою (на кисляку)
- 900 г борошна, 750 г кислого молока, 1 ст. ложка цукру, 3-4 ст. ложки олії, 2 ч. ложки солі, 1 ч. ложка з невеличким чубком соди (погасити оцтом).
- Начинка – тушкована капуста.
Замісити тісто, щоб добре прилипало до рук: якщо додати більше борошна, то буде тісто забитим, і пиріжки будуть тверді. Коли формую пиріжки, припудрюю трохи борошном. Я не розкочую тісто, бо воно дуже м’яке: рукою розрівнюю і кладу начинку. Смажити на добре розігрітій олії. Рецепт і фото Оксани Полищук
Печені пиріжки з капустою (на молоці)
- 600 мл молока, 120 г масла, 1 ст. ложки цукру, приблизно 1 кг борошна + 100 г на припудрювання, 1 ч. ложка солі, 75 мл олії, 3 яйця, 50 г дріжджів. Начинка – тушкована капуста.
Дріжджі розвести в 100 мл теплого молока з 1 ст. ложки цукру, залишити до підняття шапочки. Борошно просіяти, додати решту теплого молока, яйця, сіль, цукор, олію, потім додати дріжджі, що підійшли, і замісити не туге тісто, воно повинно липнути до рук. Борошном тісто не треба забивати, краще коли виробляти пиріжки, припудрити трохи мукою.
Покласти тісто у чисту миску, змащену трохи олійкою, накрити рушничком і поставити у тепле місце (приблизно на 1 годину). Сформувати пиріжки, поставити на 20 хв, щоб підійшли. Випікати у розігрітій духовці до 180 ОС приблизно 35-45 хв до золотої скоринки. Коли пиріжки спеклися, верх можна змастити трошки олійкою. Пиріжків виходить багатенько, якщо вам забагато, можна зробити пів порції. Рецепт і фото Оксани Полищук
Смажені пиріжки з капустою (на окропі)
- Тісто: 3 ст. ложки борошна, 3 ст. ложки олії, 1 ст. ложка цукру, 1 ч. ложка солі, 1 скл окропу, 3 скл. борошна, 1 ч. ложка дріжджів, 1 скл. води кімнатної температури.
Розділити тісто на дві частини, одну тримати під рушником, іншу розкотити «ковбаскою», порізати на шматочки. Кожен шматочок скотити кулькою, розкотити, викласти начинку, сформувати пиріжок.
Начинка
700 г капусти, 1 цибулина, 1 морквина, пучок зеленої цибулі, спеції за смаком.
Пиріжки з капустою на воді
Тісто: 200 мл окропу, 3 ст. ложки олії, 3 ст. ложки борошна. Усе перемішати, дати охолонути. Додати ще 1 скл. холодної води і 35 ги.живих дріжджів. Розмішати, поставити, щоб дріжджі почали “грати” на 15 хв. Додати дрібку солі і борошно. Вимісити м’яке тісто, трохи густіше, ніж на оладки. Поставити на 20-25 хв, щоб піднялося. Розділити на порції, сформувати пиріжки, моя начинка – капуста, можна взяти іншу. Смажити в олії. Рецепт і фото Світлани Зиміної-Тринчій
Експрес-пиріжки з капустою без тіста (на лаваші)
- Тонкий лаваш, 300 г квашеної капусти, 1 цибулина, олія.
Цибулю порізати і обсмажити разом з капустою до золотистого кольору. Лаваш розрізати на чотири частини, викласти теплу начинку, загорнути і обсмажити на олії до золотистого кольору з усіх боків.
Пиріжки з капустою “Сигари”
- 2 скл. борошна, 0,5 скл. олії, 0,5 скл. води, 500 г капусти, 1 морквина, 1 цибулина, сіль і перець (за смаком).
З борошна, олії, води і солі замішати м’яке і еластичне тісто, розділити на 12-14 шматочків. Кожен шматочок розкачати майже до прозорого стану і покласти на край начинку (підсмажена на сковорідці капуста, морква і цибуля з сіллю і перцем (за смаком)).
Акуратно загорнути, формуючи “сигару”, викласти на бляшку швом донизу. Змастити яйцем і випікати при 200 °C хвилин 20-30, до золотистого кольору.
Смажені пиріжки на картопляному тісті
- Зварити дві картоплини і зробити з них пюре, 250 мл картопляного відвару (теплого), 1-2 ст. ложки цукру, дрібка солі, 25 г дріжджів, 30 г олії, трішки сметани (десь 2 ст. ложки), 300-400 г сметани.
Порада господині. На цьому тісті можна і пампушки смажити. Лише потрібно цукру більше дати – 100-150 г і молоко замість картопляного відвару.
- Смажені пиріжки з цибулевого тіста. Смачні і пухкі, як базарні
- Такі пиріжки з капустою та грибами люблять усі!