Рулет-маківник
- 0,5 л води, 100 г олії, 1 скл. цукру, 100 г дріжджів, борошно.
0,5 л води, 100 г олії, 1 скл. цукру закип’ятити. Коли схолоне до літньої температури, додати 100 г дріжджів, поступово підсипати борошно і замісити тісто. Дати підійти 40 хв і сформувати рулети з маком або повидлом. Помастити яйцем і дати трішки підійти на деку. Якщо хочете пісні рулети, то змастити заваркою чаю з цукром. Моя бабуся, так завжди робила.
Можна використовувати готову макову начинку або зробити її з маку (я мак мелю на кавомолці, потім заливаю водою 1:1 і варю до випаровування води, додаю цукор, родзинки, горіхи). Рецепт Людмили Олійник
Рецепт святкового маківника
- Тісто: 500 г борошна, 250 мл молока (теплого), 1 яйце, 50 г масла, 70 г цукру, 7 г сухих дріжджів, 0,5 ч. ложки солі.
- Начинка: 300 г сухого маку (я брала готовий перемелений), 150 г цукру, 200 мл молока, 50 г масла, 9 г ванільного цукру, 1 білок.
Для тіста усе змішати (я робила в комбайні, насадка «гак»). Тісто виходить м’яке і не липне до рук. Поставити в тепле місце, щоб збільшилось в 1,5 раза.
Мелений мак, цукор і молоко збити блендером до однорідної маси. Додати масло і поставити трошки на вогонь, щоб масло розтопило. Проварити, постійно помішуючи. Коли вистигне, додати ванільний цукор і білок, добре розмішати.
З тіста можна зробити один великий рулет або 2 менші. Поставити готові рулети в тепле місце, накрити рушником і залишити ще на 40 хв. Потім змастити (1 жовток + 1 ч. ложка води). Випікати при 180 ОС близько 40 хв. Рецепт і фото Оксани Білінської
Польський маковець-завиванець
- 350-370 г борошна, 125 мл молока, 60 г цукру, 4 жовтки (4 білки підуть до макової начинки), 8 г сухих дріжджів, 100 г вершкового масла, 16 г ванільного цукру, 1/2 ч. ложки солі.
Просіяти борошно. Розбити 4 яйця, відділити жовтки від білків, білки відставити для макової начинки, а жовтки – в тісто. Підігріти молоко, щоб було тепленьке, додати туди сіль, цукор, жовтки, ванільний цукор. Добре розмішати, всипати туди ж пакетик сухих дріжджів і 1,5-2 ст. ложки борошна, розмішати і поставити, прикривши серветкою, в тепле місце на 10 хв. Не більше, саме стільки часу пішло, щоб дріжджі розмокли і почали вже діяти.
Влити рідину у борошно і починати замішувати тісто. Як до половини замісите, додати масло не розтоплене, а м’яке, кімнатної температури, добре вимішати. Якщо потрібно, додати ще 1-2 ложки борошна, щоб тісто не липло до рук, але було м’якіше, ніж на вареники.
Накрити рушничком і дати йому спокій на годину. Перед тим як брати тісто до роботи, ввімкнути духовку на 180 °С і братися до начинки. У макову масу додати збиті в круту піну білки з пакетиком ванільного або мигдального цукру.
А тут можна прочитати, як приготувати макову начинку, щоб була, як магазинна.
Як формувати і випікати маковець-завиванець
Можна формувати завиванець. Розкотити товстеньку ковбаску і поділити навпіл. Кожну половинку розкотити в прямокутник товщиною 3-4 мм, викласти пів порції макової маси. Роблю так, ніби маса в рамочці, потім завертаю боки і скручую. Рулет перекладаю на пергамент і знову скручую рулет, але вже з пергаменту навколо справжнього рулету. Скручую не туго, а лишаю вільне місце на 1-1,5 см. Одразу кладу до духовки, підійти ще раз не даю – він вже підійде в духовці.
Випікаю свої завиванці 50 хв, витягую і ще гарячими поливаю польською поливкою шоколадною і польською білою глазур’ю (Lukier). Притрусила один шоколадними драже, а інший – мигдалем. Рецепт і фото Наталії Витягловської
“Плетінка” або “Завиванець” із дріжджового тіста
- 20-25 г свіжих дріжджів або 3 ч. ложки (9 г) сухих, 1 ч. ложка солі, 6 ст. ложок цукру, 1 яйце, 250 мл теплого молока, 6 ст. ложок олії, 500 г борошна +/- 50 г).
- Начинка може бути будь-яка. Тушковані яблука з корицею і цукром. Кисломолочний сир, цукор, ваніль, абрикос свіжий. Макова начинка.
У миску влити підігріте молоко, дріжджі, перемішати, додати яйце, сіль, цукор розмішати, влити олію. Поступово додати просіяне борошно, замісити м’яке тісто, накрити і поставити в тепло підійти (якщо потрібно швиденько, то в духовку під лампочку або дно миски опустити в теплу водичку).
Поділити тісто на дві частини, розкачати в прямокутник-овал, викласти на середину начинку, краї нарізати смужками шириною 1,5 см. Кожну смужку по черзі скласти в середину, заплести косичку, викласти ти на деко, обов’язково прикрити плівкою/рушничком, дати підійти 20-30 хв, змазати яйцем з водою.
Випікати в попередньо розігрітій духовці при t 200 30 хв до золотистого кольору. Випікаю дріжджове тісто з паром: на дно духовки ставлю чашку з водою: випічка не сохне і пухка завжди! Рецепт і фото Татьяни Петришиної
Радимо також приготувати маківник за іншими перевіреними рецептами від господинь:
- Святковий маківник “Макова слойка”. Спробуйте – і він стане вашим улюбленим!
-
Торт “Маківник” – дуже простий, швидкий і смачний. Мамин рецепт
Post Views: 42