Хрін – традиційний український гострий соус, приправа. Він смакує до всього: до м’ясного, сала, холодцю… На Різдво і Пасху, на будь-яке свято і в будень хрін на столі має бути обов’язково. А найсмачніший хрін – домашній. До нього додають буряк, сіль і цукор (щоб збалансувати смак), а також оцет (у кислому середовищі хрін чудово зберігає вітамін С).
Хрін не тільки смачний, а й дуже корисний! При застуді і кашлі – це те, що треба! Він допомагає виділенню шлункового соку та покращує травлення.
Є тільки одна проблема: коли треш хрін завжди течуть сльози. Але є один спосіб, як приготувати домашній хрін і не плакати. Своєю хитрістю поділилася господиня. Вона готує хрін дуже швидко і при цьому не пускає жодної сльози!
Домашній хрін
- Хрін, варений (а ще краще – печений) буряк, сіль, цукор, оцет.
Хрін порізати кусочками, збити в блендері, туди ж додати варений буряк (ще краще – печений у фользі). Чим більше буряку – тим ніжніший і менш гострий буде хрін. Змолоти все, перемішати, додати сіль, цукор, оцет на смак. Якщо не маєте блендера, щоб не плакати, можна терти заморожений хрін.
Варіанти соусів на основі хрону
Можна змолоти хрін без буряка, тоді додати:
- сіль і майонез;
- сметану і терте варене яйце;
- яйця і домашній майонез;
- сметану і кисломолочний сир.
Читайте також інші перевірені рецепти із хрону:
-
Соус “Хрінодер” без варіння
-
Хріновуха “Кумівка”