Домашній твердий сир за п’ять хвилин
На 1 кг м’якого домашнього кисломолочного сиру треба 1 л молока, 1 яйце, по 1 ч. ложці солі та соди, 50-100 г масла, кріп засолений чи спеції.
Сир залити молоком і поставити на середній вогонь. Коли почне закипати, сир мінятиме свою структуру, тягнутиметься за ложкою. Тоді треба відцідити його через сито. Якщо залишити кипіти, крупинки розділяться, сирна маса «розтане» в молоці й у результаті сир буде тугішим. Поки сир стікає, в окремій посудині змішати збити яйце, додати сіль, соду, зелень, за бажанням – сухі трави або сухі овочі.
Покласти масло на чавунну сковорідку. Викласти сир і яєчну суміш. Дати прокипіти на малому вогні, щоб яйце схопилося, а масло розтануло. Сирну масу слід весь час помішувати, щоб не пригоріла. За 5 хвилин можна вимкнути вогонь. Щоб сир був твердішим, його тримають на скворідці довше. Він має тягнутися за ложкою. Якщо сир був слабо відтиснутий, у готовому вигляді нагадуватиме плавлений.
Гарячий сир викласти у форму, глибоку тарілку чи пластиковий контейнер, застелений харчовою плівкою. Коли сир охолоне, поставити в холодильник на 1-2 год, щоб затвердів.
Додавати трави чи спеції не обов’язково. Щоб сир був солонуватий, солі покласти удвічі більше. Тоді він і зберігатиметься довше. Такий сир можна і заморожувати.
Рецепт і фото Ольги Черненко
Спробуйте також приготувати: