Різдво Христове святкують аж 12 днів!

І в Церкві, і в народі є традиція святкувати Різдво не один, а 12 днів. У Церкві цей період називають додекамероном, а в народі - Колядами.

Багато суперечок точиться довкола того, коли святкувати Різдво. Не менш обговорюється і те, скільки часу святкують Різдво?

Що каже про це Церква

Час від Різдва до Богоявлення триває 12 днів. Упродовж цього часу святкують Різдво. Цей період має свою назву – дванадцятиднев’я, а по-грецьки – додекамерон. Ця традиція має давнє коріння. Так колись у давнину Пасху святкували цілий тиждень до Томиної неділі. Подібно до цього празник Христового Різдва тривав 12 днів аж до Богоявлення.

Святкування дванадцятиднев’я підтверджує Устав святого Сави Освяченого († 530), де сказано, що в той час “нема ані посту, — звідси наша загальниця, — ані коліноприклонень у церкві чи в келіях”. Кодекс цісаря Юстиніяна, виданий 535 року, поручає зберігати дванадцятиднев’я. Історик Георгій Кедрин (XII ст.) оповідає про цісаря Юстиніяна, який проводив ці 12 празничних днів особливо побожно й роздавав щедру милостиню. Другий Синод у Турі, Франція, що відбувся 567 року, називає празничними всі дні від Різдва до Богоявлення.

Нині у Західній Європі теж така традиція: Різдво – перший день свята, а наступні 12 днів (від 25 грудня до 5 січня) є теж святковими.

У народі це Різдвяні свята, Коляди

В Україні період від Різдва до Водохреща у народі здавна називають Колядами, і триває він 12 днів. Це головне зимове багатоденне свято.

Цей період припадає на так званий зимовий поворот сонця. Ще у давні язичницькі часи вірили, що тоді починається новий сонячний рік, відзначали свято народження Сонця. Це супроводжувалося безліччю обрядів і ритуалів. Деякі з них дійшли до наших днів, як-то приготування куті, посівання зерном, виготовлення дідуха.

На думку Ксенофонта Сосенка, слово «коляда» походить з іранських мов й означає «сонце готове», «сонце тут»; свято Коляди означало принесення жертви божеству Cонця.

За традицією, під час Коляд на 12 днів вся робота призупинялася. Дозволено було робити лише найнеобхідніше: готувати їжу, годувати тварин. І обов’язково колядувати!

Українська традиція колядування має прадавнє коріння. Первісно колядки і щедрівки супроводжували дохристиянський обряд відзначення «повороту Сонця на весну», колядки та віншування мали прикликати щедрий врожай у новому році, сприяти добробуту господаря, звеличити його родину.

Унаслідок впливу християнства давній зміст язичницьких ритуалів призабулася. акценти в обрядах змістилися, і тепер на більшості українських територій під час Коляд вшановують народження Ісуса Христа.

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook