- свіжі ягоди,
- заморожені вишні,
- консервовані у своєму смаку.
Чотири смачні торти і пляцки з вишнями
Пляцок “Зимова вишня” з маковим і карамельним кремом
Це один з тих пляцків, який має неймовірний вигляд у розрізі і дивовижний багатий смак: тоненькі пісочні коржі, вишні у солодкому “снігу”, а також чудове поєднання макового і крему з вареним згущеним молоком. Вражаючий, але не складний у приготуванні. Ось детальний рецепт від господині.
- Форма 25Х35см.
- Тісто: 600 г борошна, 4 жовтки, 140 г сметани, 300 г масла.
- Білкова маса: 4 білки, 180 г цукру, 1 п. польського сухого киселю вишневого. 0,5 л вишень у власному соку (умовно поділити на 3 частини).
- Крем зі згущеним молоком: 300 г вареного згущеного молока, 350 г масла.
- Крем з маком: 200 г маку сухого (запарити і перетерти), 1,5 п. пудингу сметанкового, 350 мл молока, 200 г масла, 180 г цукру, 1 п. ванільного цукру.
Приготувати коржі
Змішати жовтки і сметану. Борошно розтерти в дрібну крихту з маслом. З’єднати компоненти. Довго замішувати тісто не потрібно, просто зібрати в кульку. Обгорнути тісто в пакет і покласти в холодильник на 6 год. Тісто розділити на 6 рівних частин. 4 частини покласти назад у холодильник, а 2 частини залишити.
Білкова маса: збити 4 білки спочатку з дрібкою солі, а потім цукром. Додати сухий кисіль, добре перемішати. Умовно поділити на 3 частини.
Розкотити одну частину тіста на розмір форми, викласти 1/3 білкової маси та 1/3 вишень. Розкотити другу частинку тіста і викласти поверх білкової маси. Обов’язково (!!!) поколоти корж зверху виделкою, щоб не здувся. Так само зробити ще 2 коржі. Всього має бути три подвійних коржі. Пекти при 180 ОС 30 хв (до легко золотавого кольору).
Приготувати два види крему
- Крем зі згущеним молоком: збити м’яке масло, поступово додаючи варене згущене молоко. Краще поставити у холодильник на пару годин, щоб застиг. Тоді краще наноситься на коржі, не тече.
- Крем з маком. Влити у каструлю молоко та цукор, поставити кип’ятити. Розвести пудинг та трішки молока і ванільний цукор. Влити у молоко і помішуючи, проварити 1-2 хв. Охолодити до кімнатної температури, накривши його плівкою в контакт або помішувати час від часу. Збити м’яке масло. Поступово додавати заварений пудинг. Вкінці вмішати перетертий мак.Також крем залишити на кілька годин у холодильнику, щоб трохи застиг. Тоді краще з ним працювати.
Зібрати пляцок
Перший корж змастити 1/3 крему зі згущеним молоком, поверх викласти 1/2 макового крему. Другий корж два, повторити два шари з кремів. Третій корж змастити рештою крему зі згущеним молоком. Пляцок можна також покрити шоколадною глазур’ю. Потрібно щоб постояв при кімнатній температурі 3 год, а потім у холодильник на ніч.
Пляцок “Смакота” з маком, вишнями, горіхами і безе
Це один з перших галицьких пляцків, які я скуштувала і закохалася в нього! Тепер печу його дуже часто, це дійсно смакота!
- Форма 25Х35 см.
- Тісто: 0,5 скл. цукру, 250 г маргарину, 6 жовтків, 3 ст. ложки сметани, 3 скл. борошна, 2 ч. ложки розпушувача.
- Для першого коржа: 1,5 скл. маку, 1 ст. ложка масла, 0,5 скл. цукру, 1 яйце, 3 ст. ложки борошна, 1 ч. ложка розпушувача.
- Для другого коржа: 1,5 скл. вишень (можна заморожених), 0,5–1 скл. горіхів, 6 білків, 1 скл. цукру.
- Заварний крем: 500 мл молока, 0,5–1 скл. цукру, по 2 ст. ложки (можна з невеликим чубком) крохмалю і борошна, 1 яйце, 200–300 г масла, ванілін.
Коржі
Тісто. Потерти маргарин у борошно, швидко перемішати, додати решту складників, швидко замісити тісто, зібрати у кулю. Розділити на 3 частини (дві більші та одну меншу), покласти в холодильник на 2 год або в морозильник на 40 хв.
Корж з маком: одну більшу частину тіста розкотити на пергаменті (приблизно 30Х40 см), перенести у деко, сформувати бортики. Викласти макову масу (з’єднати з пропареним меленим маком всі складники), поверх натерти або порізати дрібнити смужками меншу частину тіста. Випекти при 170 ОС приблизно 40 хв.
Корж з вишнями: розкотити тісто на пергаменті, перенести у деко, сформувати невеликі бортики, викласти вишні (розморожені або свіжі (їх перемішати з цукром), відцідити сік) і горіхи, а зверху викласти білки, збиті з цукром у стійку піну. Випекти при 170 ОС до готовності.
Крем
Крем: крохмаль, борошно, яйце добре перемішати, розчинити в 1/3 порції холодного молока. Решту молока з цукром підігріти, щоб цукор розчинився, довести до кипіння.
Відтак влити в нього приготовлену борошняну суміш тонкою цівкою, безперервно помішуючи, підігрівати на невеликому вогні, поки загусне (але не доводити до кипіння!). Можна готувати на водяній бані. Знявши з вогню, остудити за кімнатної температури.
Масло збити до білого кольору і поступово, по 1 ст. ложці, ввести холодну заварну масу. Додати ванільний цукор. Можна влити 2 ст. ложки коньяку або лікеру, додати дрібно потерту лимонну або апельсинову цедру, горіхи тощо.
Скласти пляцок: корж з маком, крем, корж з вишнями. Боки обмазати кремом, а зверху буде красиве безе. Витримати добу у холодильнику.
Пляцок “Святковий”
Навіть якщо ви ніколи не готували пляцків, то варто спробувати! Їх традиційно печуть на свята на Західній Україні. Ось один чудовий рецепт від господині!
- Форма 25Х35 см. Пісочне тісто: 250 г масла/маргарину, 10 г розпушувача, 600 г борошна – перетерти в крихту. Додати 1 скл. цукру і 6 жовтків, збиті в пишну піну, і 100 мл сметани. Замісити туге тісто і поділити на 6 частин, покласти в холодильник.
- Начинка для вишневих коржів: 3 білки і 0,5 скл. цукру збити до стійких піків, додати 1 ст. ложку крохмалю, 1 ст. ложку борошна, 1 ч. ложку розпушувача, 0,5 л вишень (у своєму соку), 1 п. вишневого желе. Розділити навпіл, на 2 коржі.
- Начинка для яблучного коржа: 3 білки і 0,5 скл. цукру збити до стійких піків, додати 1 ст. ложку крохмалю, 1 ст. ложку борошна, 1 ч. ложку розпушувача, 3-4 яблука, 1 п. желе (можна зеленого, у мене персикове).
- Заварний крем: 0,5 л молока, 2-3 ст. ложки цукру, 1 п. сметанкового пудингу. Зварити заварний крем з пудингом, згідно з інструкцією, остудити до кімнатної температури (накривши плівкою). Важливо! Масло і заварна маса мають бути однакової температури. 300-350 г масла збити, по ложці додавати заварну масу і збивати.
- Додати до крему: 1 п. сухої заготовки для морозива сметанкового (Lodu), цукрову пудру за смаком (~2-3 ст. ложки), 50 мл теплого молока, не перестаючи збивати.
Слойка з вишнями
Печу зразу два! Торт просто бомба! Тісто схоже на листкове, але “ліниве”, готується швидко. А солодкий крем ідеально поєднується з кисленькими вишнями.
- Форма 25Х27 см.
- Коржі: 1 п. маргарину, 3 скл. (по 250 мл) борошна, 4 яйця (жовтки і білки окремо), 1 скл. сметани, 1 ч. ложка оцту. Розпушувача не потрібно!!!
- Пляцок “Кора вишні”
- Торт “Сакура” з “п’яними” вишнями і заварним йогуртовим кремом