торти і пляцки з вишнями на Новий рік і Різдво

Найсмачніші торти і пляцки – з вишнями: чотири рецепти на Різдво і Новий рік

Якщо ви хочете на Різдво та Новий рік приготувати особливий десерт - спечіть торт або пляцок з вишнями. Це найбільш виграшний варіант: такий десерт сподобається усім! До вашої уваги чотири рецепти дуже смачних тортів і пляцків з вишнями.
Кожна господиня хоче приготувати на Новий рік та Різдво найсмачніші торти і пляцки. Багатьом подобаються рецепти з вишнями. Вишні – традиційна та одна з улюблених начинок для випічки не тільки в Україні, а й в усьому світі.  Вишні додають десертам особливого смаку, кислинки та аромату, і мають красивий колір у розрізі, чудово підходять для декору. Навіть якщо люди не дуже полюбляють їсти свіжі вишні, вишнева начинка їм смакує.
Особлива роль вишень у тортах і пляцках. Тут можна використовувати:
  • свіжі ягоди,
  • заморожені вишні,
  • консервовані у своєму смаку.
Вишні додають у крем, під час випікання коржів (зазвичай їх кладуть між двома шарами тіста), готують прошарок кулі або компоте, використовують вишневе желе або кисіль для надання начинкам кольору та аромату.
Вишні також використовують для прикрашання тортів та інших десертів: свіжі, заспиртовані, коктейльні або спеціальні декоративні вишні-десерт з вафель і згущенки.

Чотири смачні торти і пляцки з вишнями

До вашої уваги чотири перевірені рецепти пляцків з вишнями від господинь із Західної України. Спечіть хоч раз – і будете готувати на всі свята!
Пляцок "Зимова вишня"
Пляцок “Зимова вишня”

Пляцок “Зимова вишня” з маковим і карамельним кремом

Це один з тих пляцків, який має неймовірний вигляд у розрізі і дивовижний багатий смак: тоненькі пісочні коржі, вишні у солодкому “снігу”, а також чудове поєднання макового і крему з вареним згущеним молоком. Вражаючий, але не складний у приготуванні. Ось детальний рецепт від господині.

  • Форма 25Х35см.
  • Тісто: 600 г борошна, 4 жовтки, 140 г сметани, 300 г масла.
  • Білкова маса: 4 білки, 180 г цукру, 1 п. польського сухого киселю вишневого. 0,5 л вишень у власному соку (умовно поділити на 3 частини).
  • Крем зі згущеним молоком: 300 г вареного згущеного молока, 350 г масла.
  • Крем з маком: 200 г маку сухого (запарити і перетерти), 1,5 п. пудингу сметанкового, 350 мл молока, 200 г масла, 180 г цукру, 1 п. ванільного цукру. 

Приготувати коржі

Змішати жовтки і сметану. Борошно розтерти в дрібну крихту з маслом. З’єднати компоненти. Довго замішувати тісто не потрібно, просто зібрати в кульку. Обгорнути тісто в пакет і покласти в холодильник на 6 год. Тісто розділити на 6 рівних частин. 4 частини покласти назад у холодильник, а 2 частини залишити.

Білкова маса: збити 4 білки спочатку з дрібкою солі, а потім цукром. Додати сухий кисіль, добре перемішати. Умовно поділити на 3 частини.

Розкотити одну частину тіста на розмір форми, викласти 1/3 білкової маси та 1/3 вишень. Розкотити другу частинку тіста і викласти поверх білкової маси. Обов’язково (!!!) поколоти корж зверху виделкою, щоб не здувся. Так само зробити ще 2 коржі. Всього має бути три подвійних коржі. Пекти при 180 ОС 30 хв (до легко золотавого кольору).

Приготувати два види крему

  1. Крем зі згущеним молоком: збити м’яке масло, поступово додаючи варене згущене молоко. Краще поставити у холодильник на пару годин, щоб застиг. Тоді краще наноситься на коржі, не тече.
  2. Крем з маком. Влити у каструлю молоко та цукор, поставити кип’ятити. Розвести пудинг та трішки молока і ванільний цукор. Влити у молоко і помішуючи, проварити 1-2 хв. Охолодити до кімнатної температури, накривши його плівкою в контакт або помішувати час від часу. Збити м’яке масло. Поступово додавати заварений пудинг. Вкінці вмішати перетертий мак.Також крем залишити на кілька годин у холодильнику, щоб трохи застиг. Тоді краще з ним працювати.

Зібрати пляцок

Перший корж змастити 1/3 крему зі згущеним молоком, поверх викласти 1/2 макового крему. Другий корж два, повторити два шари з кремів. Третій корж змастити рештою крему зі згущеним молоком. Пляцок можна також покрити шоколадною глазур’ю. Потрібно щоб постояв при кімнатній температурі 3 год, а потім у холодильник на ніч.

Пляцок "Смакота"
Пляцок “Смакота”

Пляцок “Смакота” з маком, вишнями, горіхами і безе

Це один з перших галицьких пляцків, які я скуштувала і закохалася в нього! Тепер печу його дуже часто, це дійсно смакота!

  • Форма 25Х35 см.
  • Тісто: 0,5 скл. цукру, 250 г маргарину, 6 жовтків, 3 ст. ложки сметани, 3 скл. борошна, 2 ч. ложки розпушувача.
  • Для першого коржа: 1,5 скл. маку, 1 ст. ложка масла, 0,5 скл. цукру, 1 яйце, 3 ст. ложки борошна, 1 ч. ложка розпушувача.
  • Для другого коржа: 1,5 скл. вишень (можна заморожених), 0,5–1 скл. горіхів, 6 білків, 1 скл. цукру.
  • Заварний крем: 500 мл молока, 0,5–1 скл. цукру, по 2 ст. ложки (можна з невеликим чубком) крохмалю і борошна, 1 яйце, 200–300 г масла, ванілін.

Коржі

Тісто. Потерти маргарин у борошно, швидко перемішати, додати решту складників, швидко замісити тісто, зібрати у кулю. Розділити на 3 частини (дві більші та одну меншу), покласти в холодильник на 2 год або в морозильник на 40 хв.

Корж з маком: одну більшу частину тіста розкотити на пергаменті (приблизно 30Х40 см), перенести у деко, сформувати бортики. Викласти макову масу (з’єднати з пропареним меленим маком всі складники), поверх натерти або порізати дрібнити смужками меншу частину тіста. Випекти при 170 ОС приблизно 40 хв.

Корж з вишнями: розкотити тісто на пергаменті, перенести у деко, сформувати невеликі бортики, викласти вишні (розморожені або свіжі (їх перемішати з цукром), відцідити сік) і горіхи, а зверху викласти білки, збиті з цукром у стійку піну. Випекти при 170 ОС до готовності.

Крем

Крем: крохмаль, борошно, яйце добре перемішати, розчинити в 1/3 порції холодного молока. Решту молока з цукром підігріти, щоб цукор розчинився, довести до кипіння.

Відтак влити в нього приготовлену борошняну суміш тонкою цівкою, безперервно помішуючи, підігрівати на невеликому вогні, поки загусне (але не доводити до кипіння!). Можна готувати на водяній бані. Знявши з вогню, остудити за кімнатної температури.

Масло збити до білого кольору і поступово, по 1 ст. ложці, ввести холодну заварну масу. Додати ванільний цукор. Можна влити 2 ст. ложки коньяку або лікеру, додати дрібно потерту лимонну або апельсинову цедру, горіхи тощо.

Скласти пляцок: корж з маком, крем, корж з вишнями. Боки обмазати кремом, а зверху буде красиве безе. Витримати добу у холодильнику.

Пляцок "Святковий"
Пляцок “Святковий”

Пляцок “Святковий”

Навіть якщо ви ніколи не готували пляцків, то варто спробувати! Їх традиційно печуть на свята на Західній Україні. Ось один чудовий рецепт від господині!

  • Форма 25Х35 см. Пісочне тісто: 250 г масла/маргарину, 10 г розпушувача, 600 г борошна – перетерти в крихту. Додати 1 скл. цукру і 6 жовтків, збиті в пишну піну, і 100 мл сметани. Замісити туге тісто і поділити на 6 частин, покласти в холодильник.
  • Начинка для вишневих коржів: 3 білки і 0,5 скл. цукру збити до стійких піків, додати 1 ст. ложку крохмалю, 1 ст. ложку борошна, 1 ч. ложку розпушувача, 0,5 л вишень (у своєму соку), 1 п. вишневого желе. Розділити навпіл, на 2 коржі.
Форму застелити пергаментом. Розкотити 1 частину тіста, викласти на пергамент. Викласти вишні (віджаті від соку), посипати зверху по вишнях желе, тоді викласти білкову масу. Зверху покрити розкоченою 2 частиною тіста. Проколоти вилкою.
Випікати при температурі 180 °С 30 хв, орієнтуючись на свою духовку. Таких треба спекти однакових 2 коржі.
  • Начинка для яблучного коржа: 3 білки і 0,5 скл. цукру збити до стійких піків, додати 1 ст. ложку крохмалю, 1 ст. ложку борошна, 1 ч. ложку розпушувача, 3-4 яблука, 1 п. желе (можна зеленого, у мене персикове).
Розкотити 1 частину тіста, викласти яблука (нарізані слайсами), зверху посипати желе, тоді викласти білкову масу, накрити розкоченою 2 частиною тіста. Проколоти вилкою. Випікати так само.
  • Заварний крем: 0,5 л молока, 2-3 ст. ложки цукру, 1 п. сметанкового пудингу. Зварити заварний крем з пудингом, згідно з інструкцією, остудити до кімнатної температури (накривши плівкою). Важливо! Масло і заварна маса мають бути однакової температури. 300-350 г масла збити, по ложці додавати заварну масу і збивати.
  • Додати до крему: 1 п. сухої заготовки для морозива сметанкового (Lodu), цукрову пудру за смаком (~2-3 ст. ложки), 50 мл теплого молока, не перестаючи збивати.
Формувати пляцок так: корж з вишнями + крем + корж з яблуками + крем + корж з вишнями. Можна на деякий час поставити на торт невеликий вантаж. Потім покрити кремом боки. Прикрасити за бажанням. Я вирівнювала ганашем і посипала кольоровими шоколадними крихтами і кокосовою стружкою.
Рецепт і фото Іванни Луць
"Слойка з вишнями"
“Слойка з вишнями”

Слойка з вишнями

Печу зразу два! Торт просто бомба! Тісто схоже на листкове, але “ліниве”, готується швидко. А солодкий крем ідеально поєднується з кисленькими вишнями.

  • Форма 25Х27 см.
  • Коржі: 1 п. маргарину, 3 скл. (по 250 мл) борошна, 4 яйця (жовтки і білки окремо), 1 скл. сметани, 1 ч. ложка оцту. Розпушувача не потрібно!!!
Борошно перетерти в крихту з маргарином. Додати інші компоненти (крім білків) і замісити тісто. Готове тісто поставити на холод на 2-3 год, а ще краще на ніч. Розділити на 6 частин. Білки збити з 1 скл. цукру і додати вишневий кисіль (1 пачку, у мене польський).
Розкотити тоненько корж, викласти 1/3 білків, вишні (в своєму соку) і накрити ще одним коржем. Гарно заліпити краї. Випікати при температурі 170 °С до ледь золотистого кольору.
Крем на ваш розсуд. У мене масляний зі згущеним молоком (сирим) (300-400 г масла збити, поступово додати 1 б. згущенки). Крему робити багато. Перемащувати коржі і гарно притискати, щоб пляцок при нарізанні не розшаровувався. Готовий пляцок має постояти кілька годин, щоб просочитися.
Рецепт і фото Іванни Луць
Радимо також приготувати інші святкові пляцки за перевіреними рецептами від господинь:

 

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook