Як правильно підібрати жорсткість матраца, щоб тіло не боліло

Правильно або неправильно підібрана жорсткість матраца впливає не тільки на хребет, а й на інші суглоби, нерви, м'язи та зв'язки. Тому після сну на незручному ліжку часто прокидаються із відчуттям втоми та болем у спині.

Багато людей думає, що найкориснішими матрацами є саме жорсткі. Але це не так. Спати на такому корисно далеко не всім, а деяким людям він навіть може нашкодити! Наприклад, спати на жорсткому матраці не можна літнім людям, а також за наявності захворювань опорно-рухової системи.

Чому жорсткий – це не завжди добре?

Обирати тип матраца потрібно з огляду на фізіологію. Оскільки хребет має виражений вигин, то відповідно на твердій рівній поверхні він перебуває у нефізіологічному положенні. Якщо ліжко занадто жорстке і чинить опір вашому тілу, хребет буде прогинатися дугою вгору.

Від цього страждає і хребет, і суглоби, і кровообіг: деякі судини перетискаються, кров перестає нормально циркулювати. Внаслідок цього можуть німіти кінцівки, а зранку людина може прокидатися втомленою, невиспаною.

Може нашкодити здоров’ю та надто м’який матрац. Він може надмірно прогинатися під вагою людини. Це нерідко призводить до перенапруження м’язів, утруднення дихання.

Популярна думка, що середня жорсткість матраца – найкращий вибір. Однак це не зовсім так. Цей міф з’явився через те, що такий параметр підходить переважній більшості людей. Але не забувайте, що на правильність вибору мають вплив і інші параметри. Наприклад, в якому положенні ви звикли спати.

Тим, хто спить на животі, підійдуть більш жорсткі моделі, оскільки м’які змусять хребет неприродно прогинатися вперед. Для сну на спині потрібна максимальна жорсткість, щоб плечі і таз не прогиналися занадто глибоко.

Як обрати матрац залежно від віку та ваги

  1. Новонародженим та немовлятам ортопеди рекомендують вибирати жорсткі безпружинні матраци. Це пов’язано з тим, що жорстка поверхня дуже важлива в період активного формування хребта та всього опорно-рухового апарату.
  2. Дітям віком від 2 до 13 років варто вибирати моделі помірного ступеня жорсткості. Саме такі матраци забезпечують максимальну користь для організму, що росте.
  3. До 25 років використовувати м’які матраци небажано. Краще обирати середньо-жорсткі.
  4. У віці від 25 до 40 років, за відсутності проблем зі здоров’ям, можна вибирати практично будь-який тип матраца, спираючись на особисті вподобання та основні параметри (вага, зріст).
  5.  Якщо людині більше 50 років, краще віддати перевагу помірній жорсткості, так як в такому віці спати на твердому не рекомендується.

Занадто жорсткий матрац – поганий вибір для людей вікової категорії 50 років та старше. Відпочинок на твердій поверхні може спровокувати розвиток захворювань хребта та загострити наявні патології.

Як правильно вибрати матрац для дитини

Як обрати жорсткість матраца залежно від ваги

  1. Людям вагою не більше 55 кг можна сміливо вибирати м’які матраци. За наявності в них прошарку з кокоса бажано, щоб верхній шар був максимально м’яким.
  2. При вазі від 55 до 90 кг покупцям варто придивитися до помірно жорстких моделей. Перед покупкою дуже важливо ознайомитись із граничним навантаженням виробу.
  3. Якщо вага перевищує 90 кг, то оптимальним вибором стане жорсткий матрац. Підійдуть вироби, високий рівень жорсткості яких забезпечується товстим шаром койри кокоса або посиленим блоком. При виборі двоспального матраца спирайтеся на вагу важчого партнера.
  4. Людям з надмірною вагою також потрібно звертати увагу на максимально допустиме навантаження на спальне місце. У стандартних моделях воно зазвичай 100-120 кг, але існують також спеціальні вироби, що витримують навантаження до 150 і вище.
  5. Для двох людей з різною вагою краще купити 2 матраци з потрібними кожному параметрами. Не варто боятися проміжку між виробами: повністю згладити стик допоможе якісний наматрацник. Також існують спеціальні моделі з поздовжнім зонуванням, де кожна з половин має свої характеристики.

Цей засіб допоможе легко вивести плями з матраца

Якщо у вас є захворювання опорно-рухового апарату, хронічні хвороби або ж ви перенесли операцію або мали травму, перед купівлею матраца порадьтеся з лікарем. Перед покупкою бажано полежати на матраці хоча б 15-20 хвилин і прислухатися до своїх відчуттів. Навіть однакові наповнювачі або пружинні блоки по-різному відчуваються людьми. Не кажучи вже про те, що одна і та ж поверхня може здатися одній людині м’якою, а іншій жорсткою.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook