Айва містить 12 % цукрів, фруктозу, глюкозу, сахарозу, аскорбінову, винну, яблучну, лимонну та фумаролу кислоти. Кислоти беруть участь у метаболічних процесах.
Дія на організм:
- Згальнозміцнювальна;
- Діуретична;
- Протизапальна;
- Нормалізує м’язову та нервову систему;
- Підвищує імунітет;
- Покращує метаболічні процеси;
- Очищує судини та запобігає утворенню холестеринових бляшок;
- Виводить зайву рідину з організму;
- Покращує роботу ШКТ.
В айві міститься безліч корисних речовин: пектинові сполуки, глюкоза, фруктоза, солі калію, заліза, кальцію, фосфору і міді, а також вітаміни А, В, С, Е і РР.
Завдяки високому вмісту пектину в плодах айви, фрукт рекомендується вживати людям, які живуть в зонах, забруднених радіонуклідами, або працюють на шкідливих виробництвах. Так як найцінніша властивість пектину – здатність виводити радіонукліди з організму.
Айва має в’язку, кровоспинну, сечогінну і антисептичну дію. Айву також можна вживати в періоди активності грипу, щоб зменшити вплив бактерій на організм.
Через високий вміст заліза, плоди айви вживають для профілактики і лікування анемії, а також після тривалої хвороби.
Пектинові сполуки в айві допомагають при розладах травлення.
При сильному розумовому напруженні і стресі також рекомендується їсти айву – вона містить велику кількість антиоксидантів.
Кому не можна вживати плід?
- Людям, які схильні до алергії;
- При виразковій хворобі шлунку;
- При запорах;
- При плевриті;
- При запаленні товстого та тонкого кишківника.
Для нейтралізації дії кислот, після вживання потрібно прополоскати рот водою з содою. Перед тим, як їсти плід, приберіть насіння та насіннєві коробочки. Пушок, який міститься на фрукті може викликати роздратування слизової оболонки.
Айва: як їдять?
У сирому вигляді айву практично не їдять, так як вона досить терпка і тверда. В основному, з плодів айви готують варення, мармелад, компоти, цукати, а також запікають фрукт.
Після термічної обробки варена або запечена айва стає м’якою і солодкою. Айву також часто додають до м’яса, щоб надати вишуканий смак страві.
При виборі айви потрібно дивитися, щоб плоди були без пошкоджень і подряпин, а колір рівномірним.