Молоко часто розводять водою. Є простий тест, який допоможе визначити, чи є в ньому вода. До 1 ст. ложки молока додайте 2 ст. ложки спирту й перемішайте. Близько 30–40 с інтенсивно збовтуйте, а потім вилийте на блюдце. У нерозбавленому молоці через 5 с утворюються пластівці. Що більше води додано в молоко, то більше потрібно часу для з’яви пластівців.
Щоб молоко було густішим, у нього можуть всипати крохмаль чи борошно. Для виявлення домішок найпростіше додати у молоко кілька крапель йоду. Молоко з домішками синіє, а чисте молоко жовтіє.
Купіть лакмусові папірці синього та червоного кольорів, занурте їх у молоко. Якщо в ньому є якісь домішки, червоний папірець посиніє, коли є сода, синій папірець почервоніє, якщо є які-небудь інші домішки для відбілювання.
Аби молоко не скисало якомога довше, до нього можуть додавати саліцилову кислоту. Синій лакмусовий папірець, змочений таким молоком, забарвлюється у яскравий червоний колір, а червоний зовсім не змінює свого кольору.
Щоб виявити крейду у молоці, до нього можна додати оцет. З’явиться піна, отже, крейда є.