Сонячну кульбабу часто називають домашнім лікарем. Всі складові рослини – від корінців до квіток – використовують в народному цілительстві. Її листя додають у салати, корінці сушать, перетирають і заварюють чаї для схуднення, а з квітів роблять лікувальний конфітюр.
Користь варення з кульбаб для імунітету:
- насичує вітаміном С, бета-каротином, а також цинком, фосфором, залізом, калієм, йодом і марганцем
- лікує бронхіт і застуду за рахунок заспокійливих і відхаркувальних властивостей
- бореться з безсонням, стресами, дратівливістю і нудьгою
- запобігає розвитку пухлин і уповільнює старіння шкіри
- зміцнює серце і судини: насичує калієм, знижує тиск і запобігає розвитку цукрового діабету
Травневе варення для печінки та шлунково-кишкового тракту:
- знижує кислотність шлунка і показане при легких формах гастриту
- дає м’який жовчогінний ефект
- завдяки клітковині лікує від закрепів і нормалізує апетит
- знімає запалення сечового міхура і сечовивідних шляхів
- очищає кров і тканини від токсинів і отрут, рекомендоване при харчових отруєннях
- виводить з печінки шлаки й радіонукліди: ці речовини небезпечні тим, що руйнують клітини, прискорюють старіння і викликають астму, захворювання серця і рак
Як приготувати цілюще варення з кульбаб:
1. Щоб зварити сонячний конфітюр, підготуйте 350-400 молодих квіток кульбаби без листя і стебел. Збирати їх найкраще на самому початку цвітіння, за межею міста і далеко від доріг.
2. Залийте холодною водою з верхом і залиште відмокати на 7-10 годин, щоб пішла гіркота.
3. Наступного дня ще раз прополощіть квіти, відіжміть, перекладіть в каструлю і залийте 500 мл кип’яченої води. Коли вода закипить, прокип’ятіть кульбаби ще 15-20 хвилин.
4. Засипте в каструлю 1 кг цукрового піску, додайте чайну ложку лимонної кислоти та 1 великий лимон, дрібно нарізаний разом зі шкіркою. Проваріть варення ще 7-10 хвилин на слабкому вогні.
5. Коли суміш матиме золотий медовий колір, зніміть її з вогню. Коли варення охолоне, пропустіть його через марлю, а потім проваріть ще 2 хвилини на повільному вогні.
6. Варення, що остигло, перелийте в стерильні банки й зберігайте в холодильнику. Калорійність ласощів – 192 ккал на 100 грамів.
Як вживати варення з кульбаб, щоб бути здоровим цілий рік:
1. Для печінки. Розчиніть в склянці теплого зеленого чаю або води 3 ч. л. варення і приймайте 4-5 разів на день. Для активного чищення печінки від токсинів замість чаю використовуйте відвар розторопші.
2. При застуді та бронхіті. Протягом 10 днів з’їдайте по 2 ст. л. варення після кожного приймання їжі. Можна запивати чаєм.
3. Для судин і серця. Кульбаба знімає серцеві набряки, розріджує згустки крові та розслабляє судини для поліпшення кровотоку. Приймайте по чайній ложці засобу натщесерце щодня протягом 14 днів. Через місяць повторіть курс.
4. Для хорошого імунітету. З’їдайте по чайній ложці варення щодня, незалежно від приймання їжі. Практикуйте на стику сезонів – восени й навесні.
Кому протипоказано:
Нехай варення з кульбаб довело свою користь, але приймати його можна далеко не всім. Проконсультуйтеся з лікарем з приводу приймання засобу і краще відмовтеся від варення, якщо:
- ви схильні до алергій
- у вас є серйозні порушення шлунково-кишкового тракту: кишкова непрохідність, розлад шлунка, гострі форми гастриту або шлункові виразки
- ви страждаєте від жовчнокам’яної хвороби
Тепер ви знаєте, до чого ж цінна квітка – кульбаба. Цікавий факт: в Китаї так люблять страви та ліки з сонячної рослини, що вирощують цілі плантації кульбаб. Випробуйте і ви її цілющі властивості!