Яка морозильна камера краща?
Морозильна камера із системою ноу-фрост (перекладається з англійської як немає морозу) має головну перевагу – менше мороки з її розморожуванням (розморожувати треба 1 раз на рік). А все тому, що така камера оснащена обладнанням, яке розганяє морозне повітря і випаровує зайву вологу, вона не осідає на стінках камери. Тому вони не намерзають і там не утворюється лід. Але при цьому продукти у морозилці ноу-фрост можуть трохи підсихати (їх потрібно заморожувати обов’язково у плівці або контейнерах).
Морозильні камери із крапельною системою охолодження схильні до намерзання льоду на стінках. тому їх треба частіше розморожувати (кожні 2-5 місяців) і видаляти лід, який накопичується на стінках. Адже від цього морозильна камера використовує більше електроенергії, щоб підтримувати температуру. Але у такій морозильній камері продукти не підсихають, краще зберігають вологу. А ще такі морозилки дешевші за оснащені ноу-фрост, а тому доступніші.
Що робити, щоб морозилку рідше розморожувати?
Якщо у вашій морозильній камері крапельна система охолодження (відсутня система ноу-фрос), її потрібно частіше розморожувати. Щоб на стінках морозильної камери утворювалося менше льоду і рідше виникала потреба її розморожувати, дотримуйтеся таких порад із догляду і швидкого розморожування.
- Експрес-розморожування. Для швидкого розморожування дістаньте всі продукти з камери, складіть у велику миску і накрийте теплою ковдрою – так вони не розтануть. У морозильну камеру на підставку поставте каструлю з гарячою водою і закрийте дверцята. Так лід розтане значно швидше, час від часу знімайте лід зі стінок дерев’яною лопаткою і ставте підігріту воду.
- Засіб проти намерзання льоду. Коли морозильну камеру позбавите льоду, вимиєте, насухо витріть. На всю поверхню стінок нанесіть гліцерин ватним диском. Так лід утворюватиметься значно повільніше.
- Правильно зберігайте продукти. Усі продукти, які кладете у морозилку, треба герметично запаковувати, щоб з їхньої поверхні не випаровувалася волога.
- Перевірте герметичність дверей. Затисніть аркуш паперу дверцятами і спробуйте вийняти його. Якщо папір легко виймається, то камера не герметична. У такому разі потрібно замінити гумовий ущільнювач на дверцятах.
- Перевірте технічну справність. Якщо лід утворюється переважно внизу камери, переконатися, що зливний отвір розташований вище лотка для конденсату і він не забитий. Перемерзання дренажної трубки – основна причина появи льоду в морозильній камері ноу-фрост.
- Відрегулюйте температуру. У морозильній камері оптимальна температура – 17-19 ОС. Нижчу температуру встановлювати не варто, бо це сприятиме утворенню льоду на стінках.