Як працювати, коли хочеться спати?

Дослідження соціологів переконливо доводять, що серед сов найбільше музикантів, письменників, журналістів, акторів.

Кожна людина піддається впливу внутрішнього біологічного годинника, який від народження закладено в головному мозку. Цей факт встановили учені-нейрофізіологи та психологи.

Дослідження соціологів переконливо доводять, що серед сов найбільше музикантів, письменників, журналістів, акторів. У людей цих професій переважає образне мислення, а це означає, що права півкуля головного мозку відіграє провідну роль у процесі мислення.

А в жайворонків у честі ліва півкуля, що властиво людям з аналітичним складом мислення. Саме тому серед них так багато викладачів технічних вишів, військових, інженерів, лікарів.

Професія впливає на спосіб життя та здоров’я людини. Жайворонки більше ніж сови схильні до повноти, отже, і до атеросклерозу та серцево-судинних захворювань. Сови – до виснаження центральної нервової системи, різних неврозів, астенічних і депресивних станів, безсоння. Як правило, сови більше курять і вживають спиртні напої.

Якщо гадаєте, що всім людям вдається реалізувати свій біоритм, природну приналежність до тої або тої категорії «птахів», то помиляєтеся. Більшість сов не можуть реалізувати мрію про тривалий ранковий сон – треба вставати і йти на роботу. А жайворонки не можуть насолодитися вечірнім перевірянням уроків у дитини, бо хочуть спати. Тому їм рекомендовано знаходити хвилин 30–40 після обіду, щоб передрімати. Якщо ж жайворонок не має такої можливості взагалі, тоді варто з’їдати лимон із цедрою або грейпфрут – вони сприяють роботі головного мозку. Крім того, у кожної людини є біологічно активна точка, розташована на тильній поверхні кисті – між великим і вказівним пальцями. Якщо ви жайворонок, то помасажуйте цю точку й відчуєте, що це збадьорить у вечірній час.

Коли для сов мрія продовжити свій ранковий сон є нездійсненною, то треба впорядкувати процес засинання увечері. А це може стати справжньою проблемою. Щоб ліпше засинати, треба уповільнити обмінні процеси в організмі. Увімкніть спокійну музику, прийміть теплу (не гарячу, а саме теплу!) ванну. Трохи почитайте перед сном і випийте горня трав’яного чаю, скажімо, з меліси. Перетворіть це на щоденний ритуал. Організм неодмінно звикне до такого розпорядку, і вранці буде легше прокидатися.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook