квасоля

Як зберегти квасолю, щоб не завелися жучки. Поради від господинь

Мабуть, із кожним було: дістаєш квасолю, а там жучки... Так от щоб такого не було, щоб квасоля гарно зберігалася не тільки до наступного літа, а й навіть кілька років поспіль, треба знати деякі хитрощі. Допомагає звичайна...

Якщо ви любите готувати смачні та корисні страви з квасолі, вам точно стане в пригоді знання про те, як правильно зберігати квасолю. Адже від цього залежить її смак, якість та безпека.

Чому важливо правильно зберігати квасолю?

  1. Від умов зберігання квасолі залежить її якість. Хто з нас не стикався з ситуацією, коли квасоля після зберігання стала твердою або втратила свій смак? Це може статися через високу вологість або неправильні умови зберігання. Щоб ваші страви завжди були на висоті, важливо зберігати квасолю в сухому та прохолодному місці.
  2. Термін зберігання. Квасоля, яка зберігається правильно, може залишатися свіжою та смачною протягом тривалого часу. Це зручно, адже ви завжди будете мати під рукою якісний продукт для приготування улюблених страв.
  3. Захист від шкідників. Суха квасоля може приваблювати різних шкідників, таких як зерновий довгоносик або харчова міль. Ці комахи можуть зіпсувати ваші запаси, що призведе до неприємних наслідків. \Щоб уникнути проблем із шкідниками, зберігайте квасолю в герметичних контейнерах або скляних банках з щільними кришками. Це допоможе захистити продукт від потрапляння комах та забезпечить його свіжість на довгий час.

Яка квасоля краще зберігається?

  • Як вибрати якісну суху квасолю

Починати потрібно з правильного вибору квасолі. Якісна суха квасоля має бути цілісною, без тріщин та пошкоджень. Зверніть увагу на колір та розмір зерен: вони мають бути однорідними. Уникайте квасолі з темними плямами або слідами вологи – це ознаки псування або наявності шкідників.

  • Які сорти сухої квасолі краще зберігаються

Не всі сорти квасолі однаково добре зберігаються. Найкраще для тривалого зберігання підходять сорти з товстою шкіркою, такі як червона квасоля або квасоля чорне око. Ці сорти краще витримують тривале зберігання та менш схильні до псування.

Як підготувати квасолю до зберігання

  1. Очищення та сушка квасолі перед зберіганням. Перед тим як зберігати квасолю, її необхідно ретельно очистити та висушити. Переберіть квасолю, видаливши будь-які пошкоджені зерна, сміття та пил. Потім розкладіть квасолю тонким шаром на чистій поверхні та залиште сушитися на кілька днів у добре провітрюваному місці. Це допоможе видалити зайву вологу, яка може стати причиною псування.
  2. Обробка квасолі від шкідників. Щоб захистити квасолю від шкідників, можна використати кілька простих методів. Один з них – це заморожування. Помістіть квасолю у герметичні пакети та залиште в морозильній камері на кілька днів. Це допоможе знищити можливих шкідників та їх личинки. Після цього квасолю можна зберігати при кімнатній температурі. Також можна додати кілька лаврових листків до контейнера з квасолею – їх запах відлякує шкідників.

Як найкраще зберігати квасолю: поради господинь

  • Зберігати в холодильнику.
  • Заморозити.
  • Покласти разом з квасолею у банку кілька зубців часнику.
  • Пошити мішечки з будь-якої тканини, вимочити їх в ропі (дуже солоній воді), висушити, засипати квасолю і зберігати скільки треба. Тільки суху квасолю, не зелену.
  • Тримати у скляних банках з металевими кришками, що закручуються. Обов’язково на холоді!
  • В банку з квасолею покласти лавровий лист на дно і зубчик часнику.
  • Добре висушену квасолю зберігати у пластикових пляшках.
  • Суху квасолю тримати в морозильній камері 2-3 дні. Потім дістати, просушити при кімнатній температурі (від конденсату) і скласти в банки або сухі пляшки. Ніколи жучки не заводилися.
  • В духовці трохи підсушити і скласти в пластикові пляшки.
  • Раніше завжди зберігали в стручках на горищі – жучків не було.
  • “Десь прочитала, що потрібно зберігати квасолю зі стеблами кропу зберігати. Так і робили. З того часу – стручки квасолі і сухий кріп просто разом розстеляла на горищі. Жучків після цього не було жодного разу”.
  • “Свекруха пересипає попелом (золою), жучки не заводяться”.
  • Почищену суху квасолю поділити на порції, скласти в кульочки, покласти на дві доби в морозильну камеру. Потім зберігаємо в сухій кладовці вже.
  • “Квасолю злегка прогріваю в духовці (десь 50 ОС), недовго, щоб нагрілася, тоді всі можливі личинки гинуть. Складаю в трилітрові банки під капронову кришку. Тримаю в хаті в коморі або іншому сухому місці. А ту що садити після чищення пересипаю в банку і кладу в холодильник. До весни. Яка ще зеленкувата, то йде в морозилку”.
  • Не треба лущити квасолю: краще зберігається у лушпині.
  • “Не повірите, але це правда. Ще колись виписувала газету “Порадниця”, там жіночка радила зберігати квасолю у ящичку паперовому і між квасолю увіткнути металеві кришки. Штук з 10 на 3 літри квасолі (кришки необов’язково мають бути нові, тільки щоб були чистенькі і сухі). Зберігати у сухому місці. Так роблю багато років, жучків немає. Вони бояться металу”.

Скільки часу можна зберігати суху квасолю за різних умов

Якщо дотримуватися всіх правил зберігання, суха квасоля може зберігатися протягом 1-2 років. Основними умовами для тривалого зберігання є сухе, прохолодне місце з обмеженим доступом світла. Зберігання в герметичних контейнерах або скляних банках з щільними кришками допомагає уникнути контакту з повітрям та вологою, що значно продовжує термін придатності квасолі.

Ознаки, що квасоля зіпсувалася або стала непридатною для вживання

Попри всі зусилля, квасоля може зіпсуватися. Ось основні ознаки, на які варто звернути увагу:

  • Неприємний запах або запах плісняви.
  • Наявність комах або їхніх личинок у контейнері.
  • Зміна кольору зерен, поява темних плям або слідів гниття.
  • Зерна стали м’якими або, навпаки, дуже твердими і ламкими. Якщо ви помітили будь-які з цих ознак, краще не ризикувати і утилізувати квасолю.

Основні проблеми, з якими можна зіткнутися під час зберігання сухої квасолі, це цвіль і шкідники. Цвіль з’являється при підвищеній вологості, а шкідники можуть проникати у контейнери, якщо вони не герметичні.

Як уникнути та боротися з цими проблемами:

Запобігання цвілі:

    • Переконайтеся, що квасоля повністю висушена перед зберіганням.
    • Зберігайте квасолю в сухому і добре провітрюваному місці.
    • Використовуйте герметичні контейнери або скляні банки з щільними кришками.

Боротьба зі шкідниками:

    • Заморожуйте квасолю перед основним зберіганням на кілька днів, щоб знищити можливих шкідників та їх личинки.
    • Додавайте до контейнерів лавровий лист або інші природні засоби, що відлякують комах.
    • Регулярно перевіряйте запаси квасолі та вчасно виявляйте ознаки наявності шкідників.

Правильне зберігання сухої квасолі не лише збереже її смак та поживні властивості, але й захистить ваші запаси від шкідників та псування. Використовуйте наші поради, і ваші страви завжди будуть смачними та корисними. Насолоджуйтеся приготуванням їжі та діліться своїми кулінарними шедеврами з близькими!

Спробуйте приготувати з квасолі:

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook