Замість йодомарину – буряковий сік

Овочеві соки не менш корисні, аніж фруктові. Часто вони можуть замінити куповані полівітаміни, але головне - дотримуватися рекомендованої дози.

БУРЯКОВИЙ
– Завдяки вмісту заліза (у соці воно значно краще засвоюється порівняно зі штучно створеними формами) такий напій сприяє утворенню кров’яних клітин (еритроцитів). Тому корисний усім, хто страждає на недокрів’я, і жінкам під час критичних днів.

– Бетаїн, що міститься в буряку, стимулює роботу печінки і жовчовивідних шляхів, перистальтику. Помічний для тих, хто хоче очиститися, виводить солі із суглобів.

– Буряк рекомендується для профілактики і лікування захворювань щитоподібної залози, оскільки містить багато йоду.
Пам’ятайте, що навіть у невеликих кількостях свіжовіджатий буряковий сік інтенсивно очищає організм, окрім того, може з’явитися нудота, запаморочення, а іноді навіть блювота. Щоб уникнути цих неприємних наслідків, дієтологи рекомендують ставити буряковий фреш у холодильник на кілька годин, а пити розбавленим з водою.

У тих, хто має жовчнокам’яну або нирковокам’яну хворобу, при споживанні бурякового соку може виникнути приступ коліки.

КАПУСТЯНИЙ
– Завдяки відомому антиоксиданту – вітаміну С, якого в капусті більше, ніж у лимонах, корисний усім, хто хоче зміцнити імунітет або швидше видужати від простуди.

– Тартронова кислота, що міститься в капусті, гальмує процес перетворення вуглеводів на жири. Це чудово допомагає при схудненні.

– Капустяний сік чудово очищає слизисту кишечника та шлунка, оскільки містить значну кількість сірки та хлору. А також розкладає в кишечнику продукти гниття, що допомагає хворим при лікуванні гастриту, виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, ентериту на негострій стадії.

– Завдяки йоду та фітонцидам капустяний фреш корисний при ангінах і бронхітах.
Джус із капусти може здатися дуже прісним, але підсолювати його у жодному разі не можна, інакше втратиться оздоровчий ефект.
Тим, у кого виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, панкреатит й інші захворювання шлунково-кишкового тракту на гострій стадії, варто утриматися від заживання капустяного соку.

КАРТОПЛЯНИЙ
– Завдяки наявності в картоплі багатьох лугів сік із цього овоча корисно пити натщесерце для лікування гастриту з підвищеною кислотністю.

– Через велику кількість калію, картопляний сік має сечогінну дію, тобто сприяє виведенню з організму зайвої рідини, знімаючи набряки і знижуючи тиск. Цей же мікроелемент стабілізує роботу серця, перешкоджаючи аритміям, що корисно сердечникам.

Несприятливо впливає на зубну тканину, оскільки має демінералізувальну дію. Тому пийте сік, наприклад, через трубочку, шоб він якомога менше контактував із зубною емаллю. У будь-якому разі, випивши напій, ретельно прополощіть рот водою.

Протипоказаний людям, що страждають на гастрит зі зниженою секрецією.

СЕЛЕРОВИЙ
1. Сік селери ефективний при неврозах та безсонні, адже в овочі міститься велика кількість вітамінів групи В, а також мікроелементу магнію С.
2. Цинк, який стимулює вироблення сперми і перешкоджає розвитку простати, робить селеровий сік справжнім чоловічим напоєм.
3. Вітамін К допомагає підтримувати роботу нирок та печінки, завдяки чому фреш із селери помічний усім, хто страждає на захворювання цих органів.
4. Вітамін Н (біотин), що міститься у селері, перешкоджає м’язовій слабкості, тому такий напій тонізує.
5. Також у цьому соку багато калію і заліза, про користь яких ви вже знаєте.
П’ють по 1–2 ч. ложці тричі на день за 30 хв до їди.
Протипоказань немає.

ГАРБУЗОВИЙ
1. У гарбузі багато каротину, що сприяє нормальному обміну речовин, росту нових клітин, підтримці міцності кісток і зубів. Тому потрібний для уповільнення процесів старіння.
2. У такому напої міститься дуже рідкісний вітамін Т, завдяки якому утворюються тромбоцити – клітини крові, що зупиняють кровотечу. Тому сік корисний тим, хто має проблеми з кровоточивістю, наприклад, ясен.
3. Гарбуз – чемпіон серед овочів за вмістом заліза.
4. Як і в селеровому, у гарбузовому соку багато цинку.
Найкращий ефект гарбузовий сік дає у поєднанні з морквяним та яблучним фрешами. Розводьте його в пропорції 1:1:1.
Окрім індивідуального несприйняття, протипоказань для прийому гарбузового соку немає.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook