Збір: перстач гусячий (на початку цвітіння), вітрові батоги (цикорій), глуха кропива, хаменерій (іван-чай) – порівну. Чотири столові ложки суміші на 300 мл. окропу. Кип’ятити 3-5 хв. настояти годину. Вживати по столовій ложці 4-5 разів на день, за півгодини до їжі. У такому ж наварі з яйцем мити голову на ніч. Не втирати, а на годину-дві обгортати рушником.
Збір: перцева м’ята, первоцвіт весняний (примула), буркун лікарський – 1:1:0,5. Столову ложку суміші залити склянкою окропу. Вживати по третині склянки на ніч тричі на день за годину до їжі, четвертий раз перед сном.
При дискінезії (звуженні) судин головного мозку добре знімають спазми ягоди червоної горобини з медом. На одне вживання – 30-40 ягід. Розсмоктувати. Можна потовкти і перемішати з медом заздалегідь.
За метеріалами Івана Просяника