Про користь чаю з шипшини знає кожен: він містить дуже багато вітаміну С, а тому корисний у міжсезоння, коли дуже багато ГРВІ. Але також шипшину вживають жінки проти циститу.
Шипшиновий чай має антибактеріальну дію і допомагає швидше одужати. Такий напій має знеболювальну дію і допомагає позбутися неприємних відчуттів. Має сечогінний ефект і стимулює виведення сечі, що дуже важливо для лікування. А високий уміст вітамінів, особливо вітаміну С, мікроелементів, дубильних речовин дозволяє зміцнити захисні функції організму. При цьому шипшина має мінімум протипоказань, тому її можна вживати тривалими курсами.
Як приготувати лікувальний шипшиновий чай
Потрібно взяти 1 ст. ложку висушених плодів шипшини (їх краще потовкти товкачем на шматочки), 1 ч. ложку сухої м’яти і залити гарячою водою. Це має бути не окріп! Вода повинна бути 85-90 ОС, щоб шипшина зберегла свої корисні властивості. Настояти 30-40 хв, найкраще – у термосі. У період загострення пити по 150 мл чаю 4 рази на день. Якщо цистити надокучають і часто повторюються, шипшиновий чай варто вживати для профілактики.