Пляцок “Пані Валевська”
Тісто: 500 г борошна, 1,5 ч. ложки розпушувача, 0,5 скл. цукрової пудри, 200 г масла, 6 жовтків.
Безе: 6 білків, 1,5 скл. цукрової пудри, 1 ст. ложка крохмалю.
Крем: 500 мл молока, 2 жовтки, 3 ст. ложки цукру, 2 ст. ложки крохмалю, 3 ст. ложки борошна, 200 г масла, ванілін.
Додатково: 450 г варення з чорної смородини, 120 г мигдалю.
Пісочне тісто: змішати жовтки, цукрову пудру (100 г цукру) і м’яке масло. Додати розпушувач та борошно, замісити тісто та поділити його на дві рівні частини.
Приготувати безе: білки збити, додати цукрову пудру (або 300 г цукру), збити до стійких піків. В кінці збивання додати крохмаль. Якщо немає двох однакових форм, або не можете одночасно випікати два коржі, то варто білки та інші складові безе розділити на 2 порції і збивати їх в два прийоми. Дно форми вистелити пергаментом. Розподілити на пергаменті одну половину тіста (прямокутник 23×33см). Зверху на тісто акуратно викласти половину варення. На варення – 1/2 збитих білків. Білки зверху присипати пелюстками мигдалю. Так само зробити з другим коржем.
Коржі поставити у розігріту до 180 градусів духовку на 40 хв. Дістати, охолодити. Поки остигають коржі, приготувати крем.
Змішати жовтки, цукор, ванілін, борошно та крохмаль, додати склянку молока та розмішати до однорідного стану. Молоко, що залишилося довести до кипіння, і додати до жовткової суміші, добре перемішати. Поставити суміш на вогонь і варити до загустіння. Охолодити до кімнатної температури. М’яке масло збити до білого і, продовжуючи збивати, поступово по ложці додати заварний крем. Викласти весь крем на один корж, накрити другим і поставити пляцок в холодильник на 3-4 год.