Торт “Рафаелло”
- Бісквіт (форма d 24 см): 6 білків, 3 жовтки, 195 г борошна, цукор: 120 г в жовтки і 37 г в білки, 2 ч. ложки розпушувача, 1/6 ч. ложки солі, 135 мл молока, 100 г олії без запаху, 1 г ваніліну.
- Кокосовий крем (розраховано саме на торт 24 см діаметром на 4 коржі): 230 г цукру, 300 мл молока, 30 г кукурудзяного крохмалю, 2 яйця або 4 жовтки, 150-200 г кокосової стружки, 650 мл вершків (33-36%), 8 г ванільного цукру.
- Мигдаль або фундук за смаком (у мене було 250 г мигдалю) підсмажити і подрібнити.
- Сироп для просочування бісквіту (за бажанням): 100 г цукру, 100 мл води (закип’ятити й охолодити).
Бісквіт
Бісквіт на 1 корж (пекла 2 коржі). Збити жовтки з цукром до білого стану. Молоко підігріти до 40° і змішати з рослинною олією і додати до збитих жовтків. Борошно змішати з розпушувачем і в 3 етапи додати до жовтково-молочної суміші. У білки додати сіль і збивати починаючи з малої швидкості до середньої до появи бульбашок. У цукор додати ванілін і поступово додаючи до білків, збільшувати швидкість міксера до максимуму і збивати до міцних піків.
У декілька етапів обережно змішати збиті білки з жовтковою масою рухами знизу вверх, щоб не осіли білки. Дно форми застелити пергаментом, вилити тісто і поставити в розігріту до 175° духовку на 35-45 хвилин (до сухої дерев’яної палички). Час випікання залежить від духовки (краще трішки довше потримати в духовці). Вимкнути духовку і залишити в ній бісквіт на 5-7 хв. Дістати з духовки і перевернути разом з формою на 3-4 однакових кружки по краях і залишити до повного охолодження.
Кокосовий крем
Змішати яйця (жовтки), молоко (холодне), крохмаль, цукор, ванільний цукор і поставити на парову баню, зменшити вогонь і постійно помішуючи довести до загустіння. Зняти з вогню, поставити в миску з холодною водою і помішуючи охолодити масу до кімнатної температури та додати кокосову стружку.
Перемішати і, накривши харчовою плівкою в контакт, поставити на 30-40 хв в холодильник. Збити холодні вершки до загустіння, починаючи з мінімальної швидкості, поступово збільшуючи до максимальної. В три етапи до вершків додавати кокосову масу і перемішувати лопаткою або на найменшій швидкості міксером.
Збір торта
Розрізати коржі на 2 (якщо подобаються товстіші коржі) або на 3 (якщо тонші). Я розрізаю коржі за допомогою нитки. Просочити корж сиропом, викласти крем і посипати горіхами, потім другий корж, просочити сиропом, крем, горіхи і так далі до закінчення коржів. На ніч в холодильник, щоб торт гарно вистоявся і далі прикрасити за бажанням.
Рецепт і фото Світлани Омельянової
Радимо також приготувати інші смачні торти за перевіреними рецептами від господинь:
-
Торт “Імпровізація” з яблучним компоте і кремом “Пломбір”
-
Торт “Чорний ліс” із шоколадним бісквітом та вишнями у збитих вершках