Страсна п'ятнця

3 травня – Страсна п’ятниця, день великої скорботи

Страсна п’ятниця – це день великої скорботи. Саме в п’ятницю Ісус добровільно віддав своє життя, щоб врятувати людство. Ось що не можна робити в цей день...

23 травня 2024 року православні християни вшановуватимуть події, коли синедріон під керівництвом Понтія Пілата виніс Ісусу Христу смертний вирок. Страсна п’ятниця відзначається як глибокий день скорботи, адже саме в цей день Ісус пожертвував своїм життям заради спасіння людства.

Цей день відомий як найсуворіший день посту, протягом якого віряни традиційно утримуються від їжі, дозволяючи собі лише воду та хліб.

У цю пам’ятну дату у церквах здійснюється особливий ритуал – виніс плащаниці, яка символізує зняття з Хреста Тіла Спасителя. Під час Великої Вечірні служби священники читають відповідні Євангельські уривки, що описують страждання, смерть і поховання Ісуса.

Процесія виходить з храму, несучи хрест та хоругви. Отці тримають плащаницю і обходять навколо храму у символічному похоронному обряді. Закінчується обхід поверненням у храм, де плащаницю кладуть на стіл, який символізує гріб Ісуса.

У дні Страсної п’ятниці та суботи віряни відвідують церкву, аби вклонитися плащаниці та хресту Ісуса.

Протягом усього Страсного тижня християни дотримуються строгого посту, вшановуючи тим самим страждання Христа за гріхи людства. Крім п’ятниці, в інші дні тижня священники проводять сповідь та причастя для парафіян, які не встигли це зробити раніше, підготовлюючи їх до Великодня.

Страсна п’ятниця: традиції

Страсна п’ятниця в Україні — це день особливої скорботи та пам’яті про страждання і смерть Ісуса Христа. Це один з найважливіших і найсуворіших днів у християнському календарі. Цього дня здавна в Україні дотримуються суворих традицій та правил:

  1. Строгий піст. Страсна п’ятниця є днем суворого посту. Віряни утримуються від їжі до першої зірки, а деякі споживають лише трохи води і невелику кількість хліба. Вживання м’яса, молочних продуктів та яєць є строго забороненим.

  2. Церковні служби. У цей день віряни відвідують церковні служби, де зосереджують увагу на стражданнях Христа. Важливим елементом служби є виніс плащаниці — символічного полотна з зображенням Христа, яке урочисто кладуть у центрі храму, щоб віряни могли вклонитися і помолитися перед ним.

  3. Підготовка до Великодня. У Страсну п’ятницю багато українців також готуються до Великодня. Це включає прибирання дому, приготування пасок і фарбування великодніх яєць (писанок), хоча багато вірян відкладає ці дії до Страсної Суботи, вважаючи Страсну п’ятницю днем суворого посту і молитви.

Чого не можна робити у Страсну п’ятницю

  • Розваги та світські забави. Відмова від будь-яких форм розваг або світських задоволень є частиною покаяння та поваги до святості дня.
  • Фізична праця. Традиційно вважається, що не слід виконувати жодних тяжких фізичних робіт. Цей день повинен бути присвячений молитві та роздумам.
  • Гучні зібрання. Утримання від гучних суспільних зібрань або веселих подій також є частиною загального тону скорботи та жалоби.

Страсна п’ятниця в Україні є днем, коли християнська спільнота замислюється над глибоким значенням жертви Христа, що підкріплює їхню віру та духовність.

 

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook