5 корисних властивостей часнику

Без теплової обробки часник може і не такий приємний на смак, але користь, яку від нього можна отримати, важко переоцінити.

Протягом багатьох століть часник застосовували як ліки широкого спектру дії. Незважаючи на те, що з того часу медицина зробила крок далеко вперед, сучасні дослідження лише доводять: часник лікує.

Зміцнює імунітет

Високий вміст в часнику антиоксидантів допомагає позбутися вільних радикалів і токсинів, що ушкоджують клітини організму і тим самим викликають різні хвороби. Одне з численних досліджень показало, що завдяки своїм лікувальним властивостям часник дозволяє швидше впоратися з застудою. У 60% добровольців, що брали участь в експерименті і які вживали часник, ознаки захворювання швидко йшли на спад і через 1,5 дня майже не залишалося симптомів хвороби. Крім того, подвоєння дози часнику скоротило гострий період захворювання ще на 61%. У групі, що одержувала плацебо, простежувалися всі симптоми застуди, а період одужання зайняв близько 5 днів.

Чим корисний часник і навіщо його їсти - новини здоров'я

Антимікробна дія

Протягом століть часник використовувався як народний засіб для боротьби з інфекційними захворюваннями. Ще в 1858 році мікробіолог і основоположник імунології Луї Пастер зауважив антибактеріальну дію часнику на більшість швидкозростаючих бактерій. Аліцин, активна антибактеріальна речовина в складі часнику з сильними антисептичними властивостями, не дає бактеріям розмножуватися і перешкоджає їх подальшому поширенню. Один з перевірених способів знищити в м’ясних продуктах кишкову паличку – гарненько натерти все м’ясо перед смаженням часником і залишити на якийсь час. Бактерії в цьому випадку загинуть, навіть якщо теплова обробка буде трохи нижче 70 ° С. Цей же спосіб можна використовувати для салатів: додавання в них сирого часнику позбавить від будь-яких мікробів.

Покращується мікрофлора ротової порожнини

На додаток до антибактеріальних властивостей часник діє подібно антимікробному фармацевтичному засобу ципрофлоксацину, який, серед іншого, використовується для боротьби з інфекціями порожнини рота. В ході досліджень було встановлено, що екстракт часнику ефективний проти безлічі найпростіших бактерій, включаючи Candida albicans, що викликає кандидоз. Крім цього, часник сприяє зменшенню зубного нальоту, тому його можна використовувати замість зубного еліксиру. Для профілактики інфекцій ротової порожнини рекомендується жувати один зубчик часнику.

Дієтолог розповіла про користь часнику - | Стайлер

Знижується поганий холестерин

Хоча хвороба Альцгеймера є найбільш поширеним нейродегенеративним розладом, підвищений рівень холестерину в крові істотно збільшує ризик її виникнення. Поганий холестерин може впливати на підвищення рівня амілоїду, який сприяє розвитку хвороби. У ряді досліджень було доведено, що часник і препарати з часником значно знижують рівень ліпідів в плазмі, особливо загальний холестерин і холестерин ЛПНЩ. Позитивна динаміка у людей з серцево-судинними захворюваннями відзначається при прийомі хоча б 1 г часнику щодня. На тлі «часникової терапії» спостерігається зниження кількості тромбів, пухлин та інших дегенерацій клітин.

Протипухлинний ефект

Численні клінічні випробування довели, що вживання 5 г часнику щодня пригнічує утворення нітрозамінів, які є головними винуватцями виникнення деяких видів раку. Селен, сірка та інші речовини з групи антиоксидантів, що входять до складу  часнику, виводять з організму канцерогени і одночасно піднімають імунітет. Національний інститут онкології офіційно заявив, що збільшення споживання часнику зменшує ризик деяких видів раку, включаючи рак шлунку, товстої кишки, стравоходу, підшлункової залози і молочної залози.

ВАМ ТАКОЖ БУДЕ ЦІКАВО:

5 причин їсти цибулю щодня

Відвар з хрону – найкращий засіб від простуди та ГРВІ

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook