Харчова сода є в кожному домі. Найчастіше господині додають її в тісто як розпушувач аба чистять нею чашки від нальоту. Але цим корисні властивості соди не обмежуються.
• Сода зробить жорстке м’ясо м’якшим і допоможе йому приготуватися швидше: потрібно натерти його содою і на кілька годин покласти в холодильник. Безпосередньо перед приготуванням м’ясо ретельно промити під проточною водою і готувати відповідно до рецепту.
• Якщо часу обмаль, можна додати буквально кілька дрібок соди під час приготування м’яса.
• Щоб ніжнішими і м’якшими стали котлети, у фарш також можна додати трішки соди (на 1 кг фаршу – на кінчику ножа).
• Сода зробить омлет пишним: треба додати дрібку на 3 яйця.
• У варення (джем, начинку для пирогів) з кислих ягід і фруктів доводиться додавати досить багато цукру. Щоб нейтралізувати кислий смак і зменшити кількість цукру, покладіть у варення трохи соди – 1/3 ч. ложки на 1 кг ягід або фруктів.
• Щоб каша не пристала до каструлі, додайте у воду трохи соди.
• Щоб капуста зварилася швидше, а вітамінів у ній збереглося якомога більше, киньте у воду трохи соди (0,5 ч. ложки на 3 л води).
• Сода допоможе зберегти насичений колір шпинату і капусти броколі. Для цього під час варіння овочів необхідно додати у воду 1 ч. ложку соди на 2 л води.
• Щоб видалити пестициди зі шкірки фруктів і овочів, покладіть плоди на 5–10 хв у содовий розчин (на 1 л води 1 ч. ложка соди). Потім промийте проточною водою.